in

Agnes Wold: ”Detox är bara båg”

agnes wold vad är detox
Agnes Wold. Bild: Astrid Eriksson Tropp / Wikimedia commons och Nadine Primeau / Unsplash

Detox går ut på att rensa kroppen genom att bland annat undvika alkohol, salt och socker, och istället dricka te, juice och smoothies. Men fungerar det verkligen? Mer

Kan vi rensa våra kroppar från gifter genom att äta på ett visst sätt under en begränsad tid? Eller är det bara en myt? Det senare, om vi ska tro Agnes Wold, som är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

– Nej, det fungerar inte alls. Inte på något sätt. Det är bara båg, säger hon.

Att det är bra att äta hälsosamt i form av en näringsrik och mångsidig kost är vi nog alla överens om, men innan du funderar på att detoxa din kropp i hopp om att rensa den från gifter och slaggprodukter – läs det här!

Vad är detox och hur länge varar en detox-kur?

Detox är en förkortning för detoxification, och betyder alltså avgiftning på engelska. En detox-kur går ut på att äta på ett visst sätt under en begränsad tid. Syftet är att rensa kroppen från gifter och slaggprodukter. Enligt de som förespråkar detox får vi i oss gifter och slaggprodukter bland annat genom bekämpningsmedel, färgämnen och avgaser. De menar också att levern, som tar hand om skadliga ämnen i kroppen, kan bli överbelastad. Därför ska man kunna hjälpa kroppen att återhämta sig genom att äta på ett visst sätt under några dagar. Hur länge en detox varar kan variera, men ofta rör det sig om ungefär fyra veckor.

detox kur juice och smoothie
Bild: Sarah Gualtieri / Unsplash

Vad får man äta under en detox-diet?

En detox-diet kan se ut på olika sätt. Men ofta handlar det om att undvika saker som alkohol, socker, tobak, rött kött, bröd och salt. Istället ska man äta frukt och grönt, sallader och soppor och dricka smoothies och juicer. För många kan det strikta kostschemat innebära att man får i sig mindre mat än vanligt, och att behovet av en allsidig kost inte tillgodoses. Att det är mer hälsosamt att äta ett äpple än att röka en cigarett vet nog de flesta, men att kroppen skulle göra sig av med gifter genom att gå på en detox-diet finns det inga vetenskapliga belägg för.

– Det vore bättre om folk lärde sig lite mer om hur människokroppen fungerar i stället för att tro på sådant där, säger Agnes Wold.

Varför fungerar inte detox?

Beskeden från Agnes Wold är tydliga, och enligt henne finns det en enkel förklaring till varför detox inte fungerar.

– Vi har inga gifter i vår kropp och om vi skulle få i oss gifter, så är det levern som ser till att ta hand om dem. Jag förstår inte varför man fortsätter prata om ”detox-dieter” när det inte finns någon som helst grund för det, säger hon.

hur länge pågår en detox
Bild: Elena Mozhvilo / Unsplash

Var sitter levern och hur fungerar den?

Så låt oss lära oss lite mer om människokroppen! Levern är, efter huden, det näst största organet i vår kropp. Den sitter i högra delen av bukhålan och är delvis skyddad av revbenen. Levern lagrar sockret och vitaminer som vår kropp behöver. Men levern tar också hand om skadliga ämnen och gör så att dessa inte är skadliga längre. Exempelvis bryts läkemedel ner i levern. Alltså, om din kropp behöver bryta ner några gifter tar levern hand om det. Därför kan du skippa detox-kuren!

Hur påverkas levern av alkohol och paracetamol?

Däremot finns det extrema fall där leverns funktion kan försämras. Om du tagit en stor dos läkemedel med paracetamol eller druckit stora mängder alkohol under en längre tid kan det orsaka skador på levern. Därför bör du inte använda paracetamol om du ofta dricker mycket alkohol, men att ta en enstaka tablett dagen efter att du druckit lite alkohol är vanligtvis inga problem. Men fungerar levern som den ska, kan den alltså ta hand om skadliga ämnen helt själv.