in

Vad är ASMR? Youtubern LakiDoris förklarar varför ASMR-videos får folk att slappna av

Vad är grejen med ASMR? LakidDoris förklarar varför det får henne att slappa av

ASMR-videos säger sig kunna hjälpa dig att slappa av och till och med somna lättare. Vi bestämde oss för att fråga vloggaren LakiDoris, som både tittar på och gör egna ASMR-videos, vad som egentligen är grejen med ASMR. Mer

Ordet ASMR står för Autonomous sensory meridian response, och på Youtube är fenomenet stort. Ordet ASMR får i dagsläget 5 140 000 träffar på Youtube och fram dyker filmklipp där personer viskar långsamt, river med naglar, prasslar med papper eller stryker makeupborstar mot mikrofonen.

Vad är grejen med ASMR? Vi intervjuar vloggaren LakiDoris

Enligt vissa personer ger de här långsamma och tydliga ljuden och bilderna en kittlande, pirrande känsla i huvudet eller hårbotten. Vissa har till och med jämfört ASMR med en mikroorgasm för hjärnan!
Anledningen till varför man kollar på ASMR-videos är främst för att kunna slappna av lättare eller somna snabbare.

LakiDoris: ”ASMR-videos passar folk som har svårt att stänga av tankarna”

En svensk person som både gör och tittar på ASMR-videos är Lovisa Karlsson, även känd som youtubern LakiDoris. Vi bestämde oss för att ställa några frågor till henne om fenomenet.

Hur och när kom du i kontakt med ASMR första gången?
– Jag låg i min säng en kväll och skulle gå och lägga mig men jag var inte så trött. Jag ville somna fort så jag sökte på youtube något i stil med ”how to fall asleep fast”. Då hittade jag en ASMR-video, och märkte att det hjälpte mig att somna direkt.

[adSpace placement=”auto”]

Varför tittar du på ASMR-videos?
– När jag tittar på ASMR blir jag väldigt avslappnad och trött. Alla mina tankar försvinner och min hjärna fokuserar bara på ljuden. Ibland känns det till och med som att jag får massage för att det är så skönt för öronen. Jag använder det mest när jag VERKLIGEN måste bli trött och somna lättare.

Hur kom det sig att du bestämde dig för att göra egna ASMR-videos?
– Ibland när jag kollade på främlingar som gjorde ASMR kunde jag tycka det var lite obehagligt och kunde nästan bli lite rädd att de skulle börja skrika mitt i videon. Mina följare litar på mig och jag vet själv hur jobbigt det kan vara att släcka lampan och gå och lägga sig. Man kan vara rädd, nervös eller bara pigg. Men om de har någon Youtuber de ”känner” och litar på kan de kanske lättare slappna av. Dessutom ville jag introducera ASMR för alla som inte visste vad det var.

En av LakiDoris ASMR-videos:

Vad har du fått för respons på de klippen?
– Jag har fått otroligt mycket bra respons, men även mycket dålig. Antingen hatar man AMSR eller så älskar man det, enligt mig. Responsen jag har fått kan vara ”Sluta med dessa videos, det är obehagligt och inte ens kul”. Men jag har också fått ”Fortsätt med ASMR, jag kollar på varje du gör och kollar om på varje för jag vill ha fler!”. Folk beskriver att jag har hjälpt dem att somna eller slappna av när de inte kunnat somna själva.

För vem passar ASMR-videos?
– ASMR-videos passar bäst för dem som tänker för mycket hela tiden. Folk som har svårt för att stänga av tankarna. Kanske någon som pluggar väldigt mycket och behöver en paus eller folk med småbarn. ASMR passar alla som tycker om det.

Vad tycker du om ASMR? Kommentera gärna!