in

Allt om tyngdtäcken – från val av vikt till hur du tar hand om det

Allt om tyngdtäcken
Bild: Kinga Cichewicz/Unsplash

Har du svårt att sova om nätterna? Då är det kanske dags att ge ett tyngdtäcke en chans. Vi guidar dig till fördelarna med täcket och vilken tyngd som passar dig! Mer

koplankar 1024x37 1

Att sova med ett tyngdtäcke tycks bli mer och mer poppis och verkar förbättra både sömnen och minska stress. Men vad är egentligen tyngdtäcken och varför är de så hyllade? Här är svaren på alla dina frågor!

Varför ska man använda tyngdtäcken?

Egenskaperna i tyngdtäcken grundar sig i en kombination av Deep Pressure Tissue Stimulation (DPTS) och Sensory Integration (SI). DPTS betyder att kroppens vävnader svarar på trycket från täcket, ungefär som kroppen gör när man får massage. SI innebär att kroppen tar emot olika intryck via våra sinnen. Bland våra sinnen ingår bland annat smak, lukt och syn men även mindre kända sinnen som taktila. Det är det taktila sinnet som uppfattar tryck och beröring. Kroppen skickar dessa sinnen till hjärnan, som i sin tur processar dem och reagerar på dem, exempelvis genom att frigöra hormoner. När man kombinerar DPTS och SI ger man sinnena intryck och därigenom manipulerar hjärnan att frigöra sömnhormon, enligt Gentle Weight.

Vilken vikt på tyngdtäcket ska man välja?

Tyngdtäcken säljs i olika viktklasser för att passa så många som möjligt. Ofta kan man köpa tyngdtäcken från tre till 20 kilo. Det lättaste sättet att veta vilken vikt man ska ha på sitt täcke är att utgå från sin kroppsvikt och välja ett täcke som motsvarar 10-15 procent av den.

Vilken vikt och tyngd ska jag ha på tyngdtäcke?
Bild: Gregory Pappas/Unsplash

Annie Hermansson jobbar som arbetsterapeut på företaget Somna, som säljer egna tyngdtäcken och andra produkter som sägs hjälpa sömnen. Vi har ställt de vanligaste tyngdtäcke-relaterade frågorna till henne, så här lyder svaren:

Vad är ett tyngdtäcke?

– Det är ett täcke med insydda kedjor, pärlor eller bollar som gör täcket tyngre än ett vanligt täcke.

Vilka fördelar har tyngdtäcke?

– De har en god effekt på personer som lider av stress, oro och sömnsvårigheter. Tyngden, trycket och den omslutande effekten upplevs lugnande och bidra med bättre sömnkvalitet.

Varför är det bättre än ett vanligt täcke?

– Upplever du sömnsvårigheter eller besväras av stress och oro kan ett tyngdtäcke vara att föredra framför ett vanligt täcke. Den kan göra att din sömn förbättras och kan därmed också bidra till större välmående i vardagen i stort.

Är det bevisat att tyngdtäcke ger bättre sömn?

– De bevis som idag finns för tyngdtäcken är att det bidrar till bättre sömnkvalitet, ger en lugnande effekt och gör det lättare att komma ner i varv inför sänggående.

Vad är skillnaden på de olika sorters tyngdtäcke, till exempel kedjetäcke?

– Det finns olika varianter på tyngdtäcken där materialet och funktionen skiljer sig åt. Kedjetäcke har just insydda kedjor i kanaler medans andra täcken kan ha pärlor eller bollar.

Kan jag använda mitt vanliga påslakan?

– Ja, du kan använda ditt vanliga påslakan.

Kan jag använda tyngdtäcken om jag har nickelallergi?

– Ja, det går bra.

Går de att tvätta och torktumla?

– Täckena går att tvätta i vanlig tvättmaskin men de ska inte torktumlas utan hängtorkas. Täckena har en dragkedja för att göra dem delbara vilket underlättar just vid tvättning av täcket.

Finns det några biverkningar med tyngdtäcken?

– Nej, det finns inga biverkningar.

varför ska man använda tyngdtäcke
Bild: Kinga Cichewicz/Unsplash

Bäst i test: 5 tyngdtäcken vi gillar lite extra

Senso-Rex Gravity Tyngdtäcke

Tyngdtäcke grått sömn

Tyngd: 4 kg, 6 kg, 8 kg, 10 kg, 12 kg.

Fyllning: Glas- och silikonkulor

Elegant och allergisäkert täcke som hjälper dig med sömnen. Kan tvättas i 30 grader. Filt ingår! Läs mer och köp här.


Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke

tyngdtäcke bäst i test från Cura

Vikt: 3 kg, 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg och 13 kg
Fylling: Kiselpärlor

Täcket är mjukt och ger en behaglig upplevelse när man ska sova och finns i sex olika tyngder, från Cura of Sweden. Läs mer och köp här.

Beckasin tyngdtäcke

Tyngdtäcke från Beckasin

Vikt: 5 kg, 7 kg, 10 kg och 12 kg
Fyllning: Sandkristall

Ett tyngdtäcke i bomullssatin som naturligt kan minska stressen i kroppen. Täcket kommer i vitt eller grått från Beckasin. Läs mer och köp här.

Cura of Sweden Cozy tyngdtäcke

Tyngdtäcke från Cura

Vikt: 4 kg, 6 kg, 8 kg, 10 kg, 12 kg, 14 kg och 16 kg
Fyllning: Polyestertrådar

Fluffigt och varmt tygtäcke som ökar avslappningen i kroppen och förbättrar kvalitén på sömnen från Cura of Sweden. Läs mer och köp här.

4Living Tyngdtäcke

Tyngdtäcke från 4Living

Vikt: 3 kg, 5,5 kg, 7 kg och 9 kg
Fyllning: Glaspärlor

Tyngdtäcke i bomull med glaspärlor för att ge en jämn viktfördelning och förbättrad sömn från 4Living. Läs mer och köp här.