in

Tro på dig själv – och gör karriär!

litenkarriar
Tro på dig själv - och gör karriär!

Många tjejer vågar inte ta plats på sin arbetsplats eftersom de är rädda att misslyckas. Men om du slutar vara rädd kan din karriär nå oanade höjder. VR visar vägen!

Mer

dragare5

Känner du dig osäker när du börjar på ett nytt jobb? Då är du långt ifrån ensam. Många är rädda för att inte passa in och klara av sina nya arbetsuppgifter. Men rädslan för att misslyckas kan bli så stor att den istället skadar din karriär. Enligt Emma Pihl, professionell coach och författare, finns det många idéer och tankar som aldrig kommer fram, bara för att man känner sig rädd.
– Rädslan för att misslyckas håller en tillbaka. Vi har också blivit lärda att misslyckande är något fruktansvärt och katastrofalt. Så är det inte, att uppleva ett bakslag är en naturlig del av livet och ett steg i processen att lära oss nya saker.

Emma Pihl menar att misslyckanden är en möjlighet att utvecklas och ett tecken på att vi utmanar oss själva till att växa.
– Misslyckas vi aldrig så har vi för enkla mål att nå upp till. Misslyckanden är också en värdering, oftast är det vi själva som är hårdast med att nedvärdera våra resultat och prestationer, säger Emma Pihl.

Hur kan jag komma över min rädsla att misslyckas?
– Utmana dig själv att våga misslyckas! Genom att klara av det blir kommande bakslag lättare att tackla. Att kunna hantera dina känslor är också viktigt. Sänk nivån på vad du ser som ett lyckande. Ta också hänsyn till omständigheterna eller om du är tidspressad.

Enligt Emma Pihl sitter rädslan för att misslyckas i tankar, förväntningar och skräckscenarion snarare än i sanning, logik och verklighet. Därför är det en bra idé att träna dig till att vara realistisk. Att skärma av dig och prestera utifrån rädsla är en dålig idé. Våga förvänta dig något nytt och försök intala dig själv att det du fasar för faktiskt inte kommer hända. Sakta men säkert kommer du bli av med din rädsla att misslyckas, våga ta plats och uttala dina idéer och tankar högt. Roligare för dig – och ännu roligare för dina arbetskollegor!

Emma Pihls 4 bästa tips:

savagardu

Prova något nytt! Sysselsätt dig med nya saker du kan lära dig. Det kan till exempel handla om att laga mat, knyppla eller plugga något språk. Kom ihåg att du inte behöver vara bra från början, att misslyckas är den bästa vägen till att lära sig.

Ta det för vana att varje dag uppmärksamma dina lyckanden, vad du lärt dig och vad du gjort som har känts utmanande.

Ha ett mål. Bestäm dig för vem du vill vara på jobbet. Vilken plats och roll du vill ta?

”Som om”-strategin. Intala dig själv att du är den mest kompetenta personen på din arbetsplats. Gå stolt i korridorerna och förmedla ditt budskap som om du vore supersäker. Ditt säkra kroppsspråk ger dig mer självförtroende.