in

Topp 6 för bättre hår, hud och naglar

huddragare

Sköra naglar, livlöst hår och glåmig och torr hy beror ofta på brist på något i din kropp. Här är vår topplista på vad du kan ändra i dina vanor redan idag.

Mer

Huden är vårt största organ och den reflekterar inte helt oväntat vad som händer inne i kroppen. När kroppen saknar vissa näringsämnen så kan vi få problem som eksem och akne. Även rynkor och tidiga åldertecken kan vara en följd av osunda vanor. Enligt forskare kan krämer bara påverka huden med ca 20%, de övriga 80% måste komma inifrån. 

Att boosta kroppen från insidan börjar med att äta hälsosamt, träna och se till att kroppen får rätt mängd vitaminer. De flesta experter är idag eniga om att en balanserad kost är det bästa för huden, men det finns ändå ett antal specifika produkter att inkludera i kosten för att boosta din väg till en skinande hy!

Vatten

Varför? Utan tillräckligt med vatten kan cellerna inte återskapa sig ordentligt och slaggprodukter som byggs upp i cellerna kan inte spolas ut. Dessutom ser fina linjer och rynkor djupare ut när kroppen är uttorkad.

Hur gör jag? För att inte din hud ska bli uttorkad ska du dricka 6-8 glas vatten om dagen, och kom ihåg att även om du inte svettas så ångar det vätska från din kropp hela tiden, utan att du märker det. Drick ordentligt så att din hy återfuktas tillräckligt.

Sömn

Varför? Huden tillverkar nya hudceller dubbelt så snabbt när vi sover jämfört med när vi är vakna. Dessutom gör mer sömn per dygn gör att du producerar mer tillväxthormoner i kroppen vilket hjälper huden att hålla sig tjock, mer elastisk och med mindre risk att utveckla rynkor. Tänk att kroppen använder sömntiden till att återbygga död hud.

Hur gör jag? För att undvika livlöst hår, glåmig hy och mörka ringar under ögonen säger experterna att vi alla behöver cirka 8 timmars sömn varje natt. Tänk även på att använda de mest aktiva hudvårdsprodukterna på natten.

Grönsaker

Varför? ”Grönt” hjälper din hud mest av allt. Just gröna grönsaker, frukter och sallad (färska eller frysta) innehåller klorofyll som hjälper cellerna hålla sig vitala och är dessutom packade med näringsämnen. Ju mer mörkgröna de är desto mer näring innehåller de, men allt ”grönt” från naturen jobbar rensande, hormonbalancerande och gör kroppen mer basisk.

Hur gör jag? Ät så många olika frukter och grönsaker som möjligt varje dag, särkilt gröna och råa, inte hårt tillagade, då de förlorar mycket antioxidanter i kokvattnet. Daglig dos är 4 koppar ”grönt” och ett enkelt sätt att få i sig det är att mixa en grön drink eller smoothie dagligen. VeckoRevyns träningsbloggare PT Fia har gjort en smoothie-guide. Läs extra noga under rubriken Näringsboost. Gå till PT-Fias smoothie-guide.

Antioxidanter

Varför? Antioxidanterna i tex frukt kan skydda cellerna så att risken att de skadas är mindre. När du hjälper huden att skydda cellen från förstörelse hindar du också för tidigt åldrande.

Hur gör jag? Ät mycket blåbär, katrinplommon, gojibär, grönt te och choklad, de har högt antioxidantinnehåll.

Omega 3

Varför? Omega 3 hjälper till att tillföra rätt sorts fett innifrån. Mat som är rik på Omega 3 hjälper också till att förebygga inflammationer och ser till att huden är klar och fuktig. Omega 3 kan även hjälpa till att minska rynkor, lugna hudirriationer och till och med ge bra resultat vid eksem och acne.

Hur gör jag? Lax, valnötter, linfrön, musselolja och hampaolja är exempel på vad man kan äta för att få i sig ordentligt med essessiella fettsyror. Försök blanda Omega 3 från vegetariska och animaliska källor.

Fibrer och fullkorn

Varför? Bra kolhydrater bidrar med några av de mest vitala näringsämnena för fin hy, en bra matsmältning och hög energinivå i kroppen. Vår tarm behöver fiber för att kunna jobba optimalt med närigsupptaget och för att göra sig av med restprodukter. Det är viktigt att de resprodukter fastnar i tarmen. Fullkorn och fibrer är därför livsnödvändiga för en fin, mjuk hud utan orenheter och döda hudceller.

Hur gör jag? Se till att byta ut vit pasta, vitt bröd och sockerrika produkter mot fullkornsprodukter. Bra fiberrika livsmedel är; kiwi, äpplen med skal, katrinplommon, havreflingor, fullkornsris, surdegsbröd av råg med hela korn, fiberknäcke, bönor och ärtor och linfrön.