in

Teknik-akuten

hur
Teknik-akuten

Så för du över Gossip Girl-avsnittet från datorn till tv:n. Vi ger dig 7 ”krångliga” teknikproblem du lätt kan fixa själv!

Mer

hur

Less på att behöva förlita dig på andra så fort något ska borras eller installeras hemma? Gör det själv istället!

Experterna:

teknikgumman

Karin Adelsköld och Johanna Ögren som driver teknikbloggen http://lillagumman.se guidar dig genom vardagens teknikproblem.

1. Fråga: Hur läser jag mejl på mobilen?

lilly1

Svar: Med ett program du laddar ner från Internet!

GÖR SÅHÄR: Använder du gmail är det väldigt enkelt att få tillgång till din mejl i mobilen. Via mobilen surfar du in på http://mobile.google.com och klickar på ”Get started now”. Då får du ett program i mobilen som du sedan hittar under ”Mina Program” i din mobiltelefons meny.
Varje gång du startar programmet kommer mobilen att fråga om du vill ge programmet ”åtkomst till internet”. Svara ja på frågan, så har du hela din inkorg i mobilen.

Använder du ett hotmail-konto har flera av Sony Ericssons telefonmodeller hotmail färdiginstallerat. Du hittar programmet under ”mina program” i mobiltelefonens meny. Om programmet inte finns installerat så surfar du via telefonen in på http://mobile.msn.com och du får tillgång till exempelvis chat eller mejl.

foreverrrrrrrrr

Innan Forever21 började leverera till Sverige var vi helt utom oss…

2. Fråga: Hur shoppar jag på amerikanska sajter som inte levererar till Europa?

Svar: Skaffa en amerikansk fuskadress

GÖR SÅHÄR: Skaffa en fiktiv amerikansk adress. Det kan du göra via sajten myus.com. Där får du en boxadress, dit sakerna skickas. My Us skickar dem sedan vidare till din svenska adress via budfirmorna DHL eller FedEx. Att skicka ett paket på två kilo kostar ungeför 40 dollar (235kr) och tar cirka två dagar.

3. Fråga: Hur surfar jag gratis utomhus och på kaféer?

duffen

Svar: Genom att hitta rätt nätverk och koppla upp dig mot det.

GÖR SÅHÄR: Gå in på www.wifikartan.se för att hitta en karta över var det finnas gratis trådlöst. Koppla sedan upp dig.

Om du har en PC: Gå in under kontrollpanelen och välj först ”nätverksinställningar”. Högerklicka på den trådlösa nätverksanslutningen och välj ”visa tillgängliga trådlösa nätverk”. Välj det nät som wifikartan rekommenderade.
Om du har MAC: Gå in under äpplet och välj ”systeminställningar”. Välj ”nätverk”. Välj airport, därefter det nät som wifikartan rekommenderade. Ibland kan stället du är på begära en kod som du skriver in, fråga personalen där du är.

4. Fråga: Hur borrar jag hål i väggen utan att ha sönder något viktigt?

borr

Ajajaj… lite försiktig ska du nog vara med borren.

Svar: Med väggdetektor och rätt borr.

GÖR SÅHÄR: Det viktigaste är att kolla vad som finns bakom väggen innan du börjar borra. Skaffa en väggdetektor (finns till exempel på Clas Ohlson). Med den kan du kolla om det finns ledningar eller annat som inte är bra att borra i. Om det är betong, tegel eller sten ska du ha en slagborr.
Om väggen är av trä och/eller gips kan en bra skruvdragare göra jobbet. Om du är orolig för att borra för djupt, märk själva borren med en tejp lika långt upp som skruven är lång.

5. Fråga: Hur skickar jag stora digitala filer?

kamera3

Svar: Via en internetsajt.

GÖR SÅHÄR:
Många mejltjänster tillåter dig inte att skicka så stora filer som man kanske skulle vilja. På www.skickafilen.se kan du skicka stora filer gratis. Det funkar så att du skriver in mottagarens mejladress och därefter laddar upp din fil mot en server. När du laddat klart får mottagaren ett mejl med en länk till filen så att han eller hon kan ladda ner den.
Enkelt och lätt (men det kan ta lite tid beroende på hur stor filen är).

6. Fråga: Hur fixar jag stopp i handfatet?

handfat

Svar: Skölj ut vattenlås och kåpa.

GÖR SÅHÄR: Placera en hink med en plastpåse i under vattenlåset (den stora klumpen som hänger under handfatet). Skruva bort bottenkåpan längst ned på vattenlåset. Det kommer att rinna vatten och vill du inte bli smutsig är det klokt att använda diskhandskar. Tippa ur så mycket av smutsen du kan ur bottenkåpan och lägg den åt sidan. Vid vattenlåset finns det två låsringar (en på sidan och en upptill) som du måste lossa.

Börja med sidoringen och lossa därefter den övre. Om de sitter hårt, använd en tång. När ringarna är lossade och bottenkåpan är borta böjer du försiktigt vattenlåset nerår tills det släpper från de övre röret. Dra sedan ut det från sidolåset. Ta med dig vattenlåset och kåpan till ett annat handfat och skölj ur dem ordentligt med varmt vatten. När det är rent skakar du ur vattnet och monterar tillbaka vattenlåset.

7. Fråga: Hur kopplar jag datorn till tv:n?

Svar: Med de rätta sladdarna.

GÖR SÅHÄR: Att koppla sin dator till tv:n kan vara en helt vetenskap. Allt beror på vilka uttag som din tv och dator har. Oftast är det antingen såkallade dvl, vga- eller s-video-uttag som används och det är olika kablar till alla. Kablar går lätt att hitta i elektronikaffärer och kostar runt hundralappen. Fotografera gärna dina uttag med mobilen och ta med till butiken så hjälper personalen dig att hitta rätt kabel. Du kan också behöva särskilda kablar för att få till ljudet på rätt sätt, förmodligen en såkallad RCA-kabel eller en 3,5 millimeteterskabel.

När du hittat rätt kablar till ljud och bild och kopplat in dessa, gå in på datorns kontrollpanel under ”bildinställningar” och gör tv:ns bildskärm till aktuell bildskärm. Om du har Mac så hittar du ”bildskärmar” under ”systeminställningar” som finns under äpplet i vänstra hörnet. Om inte bilden dyker upp direkt, använd någon av F-tangenterna på datorn (oftast F4 eller F7) för att växla bildskärmsläge till datorns skrivbord synd på tv:n.

gossipp

Färska avsnitt av Gossip Girl på datorn men vill helst sitta i soffan och titta på dem?