in

Ta kontroll över din svett

bild 8
Ta kontroll över din svett

Handflatorna fuktas och ringarna under armhålorna växer. Känner du igen dig? Du är inte ensam, många oroar sig över att lukta svett. VR:s skönhetsredaktör Therése Hallberg svarar på läsarnas frågor om svett.

Mer

svettbild

När jag har varit ute och festat luktar mitt underliv illa. Varför? /Isabelle, 22

Svar: När vi dricker alkohol, festar och dansar blir vi såklart lätt varma vilket leder till att vi svettas. i ljumskarna och underlivet innehåller svetten äggviteämnen, som sprider en stark doft när svetten kommer i kontakt med huden. Det bästa sättet för att förhindra lukter är att tvätta på ljumskarna och underlivet med parfymfri tvål innan du går ut, för på ren hud finns det inte lika mycket bakterier som kan lukta illa.

När jag blir nervös börjar jag att svettas. Hur kan jag undvika det? /Jenny, 19

Svar: Det finns både nerver som vi kan, och never som vi inte kan, kontrollera. Tyvärr är de nerver som bestämmer hur mycket vi svettas en del av de nerver som vi inte kan kontrollera. Anledningen till varför vi svettas när vi blir stressade och nervösa är det ingen som säkert vet men en av förklaringarna är att det är en kroppsfunktion som hänger kvar från den tid då stress var förknippat med fara. Numera stressas vi sällan av faror men nerverna reagerar fortfarande genom att säga till kroppen att svettas. Känner du att du behöver hjälp med dina nervösa svettningar, om de påverkar ditt liv negativt, kan du testa kognitiv beteendeterapi.

Vad är skillnaden på deodorant och antiperspirant? /Amira, 25

Det finns två typer av produkter, en som luktar gott och en som håller torrt. En vanlig deodorant innehåller parfym och ämnen som tar bort bakterier så att svetten inte luktar. En antiperspirant innehåller istället en form av aluminium som täpper till svettkörteln så att vi inte svettas. Kika på innehållsförteckningen, aluminiumklorid har ofta bättre effekt än aluminiumklorhydrat. Om du har känslig hy så försök undvika produkter som innehåller alkohol, de torkar visserligen snabbare än de med vatten men alkoholen irriterar huden mer.

Strunta i svetten när ni har sex – ta en dusch tillsammans efteråt istället!

Jag använder deodorant men jag får ändå svettlökar. Hur gör jag för att de inte ska synas? /Malin, 22

Svar: Försök att välja kläder i naturmaterial, istället för synteter, som sitter löst över armhålan. Mörka färger är ett självklart plus, då syns inte ringarna lika väl. Ett annat tips är att verkligen vänta till huden är helt torr, innan du sätter på din deo. Det kan alltså vara en fördel att duscha på kvällen istället för på morgonen. Ett gammalt husmorstips är att använda trosskydd under armarna, det fungerar faktiskt, även om det låter lustigt. Numera finns det dock speciella så kallade transpirationsskydd att köpa, just med syftet att slippa lökringar, bland annat på bodhi.se och hygienapotek.se

Jag har stora problem med min hand- och fotsvett. Vad kan jag göra åt det? /Therese, 19

Svar: Tvätta händer och fötter noga. Ju färre bakterier du har, desto mindre luktar det! Vissa antiperspiranter kan även användas på händer och fötter, exempelvis Absolut torr eller Bats. Använd inte samma skor flera dagar i rad, då hinner de inte torkainnan du använder dem igen. Du kan även ta med dig extra bomullsstrumpor och innersulor till skorna, då kan du byta till fräscha och låta de använda torka.

Jag är rädd för att svettas när jag har sex. Finns det något jag kan göra? /Ebba, 18

Svar: Att svettas när man har sex är helt naturligt och svårt att undvika och dessutom lär ni bli svettiga båda två, eller hur? Strunta i svetten när ni har sex och njut – så kan ni ju ta en dusch tillsammans efteråt istället.

Ibland luktar min svett jättestarkt och ibland knappt alls. Varför? /Lisen, 24

Svar: Svett i sig luktar inte. Det är när den kommer i kontakt med bakterier på huden som den börjar lukta illa. Exempelvis kan vi svettas mycket en solig dag på stranden utan att lukta eftersom bakterierna sköljs bort när vi badar. På samma sätt fungerar det i vardagen, är huden smutsig finns det fler bakterier som kan ge illaluktande svett.

Jag svettas extremt mycket,… kan jag ha någon sjukdom? /Linda, 19

Svar: Hur mycket vi svettas är väldigt individuellt  men vanligast är att vi svettas mellan en halv och en liten om dagen. Upplever du att du svettas mer än så, och att det gör det svårt att leva ett normalt liv, kan du ha hyperidros, diagnosen för att svettas extremt mycket. Kontakta din husläkare om du oroar dig för att vara i riskzonen. Det är inget farligt, men det finns botemedel att få.