in ,

Sverige får internationell kritik för sin endometriosvård – ”Har extrema brister”

orsak behandling endpmetrios

Sveriges endometriosvård kritiseras av flera experter. Mer

Endometrios är en sjukdom som en av tio personer som har mens är drabbade av. Sjukdomen gör att livmoderslemhinnor finns på andra ställen än i livmodern, vilket kan orsaka inflammationer.

Personer med endometrios kan uppleva extrem smärta, ofta i samband med mens. I vissa fall kan sjukdomen vara så omfattande att kirurgiska ingrepp kan krävas, men det är något den svenska vården inte klarar av, rapporterar P4 Uppland, som pratat med flera experter.

– Det är mitt intryck att endometriosvården i Sverige har extrema brister, särskilt när det gäller kirurgin, säger Lone Hummelshoj som företräder den internationella organisationen World endometriosis society, till P4 Uppland.

I till exempel Danmark är det kirurger som är specialiserade på just endometrios som utför operationerna, medan de i Sverige ofta utförs av kirurger som inte har någon spetskompetens på området.

Åsikterna kring huruvida kirurgi är bra att ta till i samband med svår endometrios går isär. Matts Olovsson är är endometriosspecialist på Akademiska sjukhuset i Uppsala tycker att kirurgi ska vara sista utvägen, och att  fysioterapeuter och psykologer räcker för att ofta få till ett bra resultat i behandlingen.

Läs också:

5 symptom på endometrios som du borde känna till
Lena Dunham har opererat bort sin livmoder: ”Jag hade inget val”
10 saker du aldrig ska säga till någon med endometrios