in

Studie visar: p-piller ökar risken för bröstcancer med 20 procent

p piller brostcancer

I en ny studie har man kommit fram till att hormonella preventivmedel ökar risken för bröstcancer. Mer

P-piller kan få en att må bättre, men det får också många att må sämre. 2016 kom en studie som visade att kvinnor i en testgrupp som åt p-piller fick försämrat humör jämfört med de kvinnor i testgruppen som under samma tid åt sockerpiller. Det var främst humörsvängningar, irritation och ångest som kvinnorna drabbades av.

Nu har det gjorts en ny studie där man kommit fram till att kvinnor mellan 15 och 49 år som äter p-piller, har hormonspiral eller använder annan hormonprevention i snitt har 20 procents ökad risk att drabbas av bröstcancer, skriver Aftonbladet.

Studien visar att under ett år kommer 68 kvinnor av 100 000 mellan 15 och 49 år som använder hormonella preventivmedel att utveckla bröstcancer. Samma siffra för de kvinnor som aldrig använt hormonella preventivmedel är 55. Därmed ger hormonella preventivmedel 13 extra fall av bröstcancer per 100 000 kvinnor varje år. Från år 1995 till 2012 har man följt 1,8 miljoner danska kvinnor.

LÄS OCKSÅ: Guide: så funkar alla preventivmedel – och så vet du om de passar dig

Risken för att utveckla bröstcancer stiger dessutom ju längre tid kvinnan använder hormonprodukterna. Under första året man äter hormonellt preventivmedel ökar risken för bröstcancer med nio procent, efter tio år har risken ökar med hela 38 procent.

– Det är första gången i världen vi har en undersökning av denna storlek, där vi har kunnat bestämma risken för bröstcancer jämfört med hur lång tid kvinnan har använt preventivmedlet, säger huvudförfattaren till studien Øjvind Lidegaard, professor på Rigshospitalet, till Politiken.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

gigi hadid pren smink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss