in

Studie visar: Därför är det så himla svårt att vakna på morgonen


Är du verkligen inte en morgonmänniska? Då kanske du kan skylla på ditt DNA. Mer


Enligt en ny studie från 23andMe har man hittat en riktigt oväntad förklaring till varför vissa människor helt enkelt inte är morgonmänniskor. Forskarna identifierade nämligen 15 ställen i människans DNA som associeras med ”morningness” (ja, det är ett ord – jag lovar!), vilket man tror är relaterat med insomnia och andra sömnproblem.

89 000 personer deltog i studien, och man kom fram till att sju av de loci (platser i människans DNA) som associerades med morningness ligger nära gener som är kopplade med kroppens dygnsrytm.

En annan anledning till att det kan vara extra jobbigt att kliva upp ur sängen på mornarna kallas fasfördröjning, enligt Popular Science. Detta innebär att du justerar ditt sömnschema tillsammans med kraven i ditt liv. Till exempel vilken tid du ska vara på jobbet eller i skolan på morgonen, med hur mycket sömn din kropp behöver. För människor med fasfördröjning funkar inte ett sådant tvingat schema tillsammans med kroppens naturliga dygnsrytm. Tyvärr är det enda sättet att få din kropp att jobba tillsammans med ditt schema att kliva upp samma tid varje dag. Med andra ord, inga extra långa sovmornar på helgen.

Nu kan du prenumerera på succén VeckoRevyn Box of Beauty! En härlig box fylld av lyxiga och spännande skönhetsfavoriter, klicka på bilden för att komma till erbjudandet! 

Följ Veckorevyn på instagram för inspiration, skratt, nyheter och tävlingar!