in

Studie visar: att dansa håller våra hjärnor unga och friska (dags att rocka loss!)

dans ung dragare

Forskare kommer gång på gång fram till att dans kan hålla oss och våra hjärnor unga och hälsosamma, här är några exempel på hur! Mer

Forskare från German Center of Neurodegenerative Disease och Institute for Sports Science har undersökt om dans kan ha en positiv påverkan på hjärnan. Deltagarna fick delta i en dansklass en gång i veckan och fick sedan ta MRT-röntgen för att se om aktiviteten gett några bra effekter på hjärnan. Och det visade sig att såväl traditionella aerobics-klasser som fri dans hade en positiv påverkan på hjärnans funktion!

Enligt studien kan att memorera en koreograferad dansrutin eller bara digga till en låt du känner igen skapa nervaktivitet och funktionell anslutning i hjärnan.

Detta är inte första gången våra hjärnor och dans har blivit sammankopplade på det här sättet. I en studie från förra året som publicerades i Journal of Cognitive Psychology kom forskare fram till att professionella dansare inte bara hade en bättre förståelse för hur deras kroppar fungerade fysiskt, utan att de också trodde att dansarnas uppfattning för rytm direkt var kopplad till hjärnans aktivitet.

I en annan studie som publicerats i The New England Journal of Medicine sa forskare att ”aerobiska övningar kan upphäva volymförlust i hippocampus, som är den delen av hjärnan som kontrollerar minnen”. Hippocampus krymper naturligt när människor blir äldre, så genom att vända den minskning är det mindre troligt att en person drabbas av demens eller andra sjukdomar som ändrar hjärnan, förklarade forskarna.

Med andra ord finns det hur många bra fördelar som helst genom att skaka på rumpan! Signa upp dig på en dansklass eller ta med dig dina vänner ut på en klubb och dansa extra mycket.

beyonce-dancing-gif

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.