in

Studie visar: 6 timmars sömn per natt är lika illa som ingen alls

dacc8aligsocc88mn

Du måste sova tillräckligt för att känna dig pigg och glad och för att prestera bra, men det är väl en sjukt gammal spaning? Men visste du att sex timmars sömn per natt kan påverka din prestationsförmåga lika mycket som om du inte sov alls? Mer

Vi har skrivit om det, alla har skrivit om det. Det är dåligt att sova för lite, god sömn är viktig för en god hälsa och så vidare. Men vad är för lite, en timme eller två kan väl inte göra så mycket skada? Jo, det kan det faktiskt.

Resultaten från en ny studie visar precis hur mycket dålig sömn kan påverka din prestationsförmåga. De deltagare som bara fick sova sex timmar per natt i två veckor fungerade lika dåligt som de deltagare som inte fick sova alls på två nätter i rad. Det värsta är att de som fick sova sex timmar per natt trodde att de klarade sig bra.

I studien ingick 48 personer som begränsades till fyra, sex eller åtta timmars sömn per natt i två veckor, och en del av dem fick vara vakna tre dagar (två nätter) på raken.

Varför sex timmar inte är tillräckligt

monstersinkmisse

Under studien testades deltagarnas kognitiva förmåga och reaktionsförmåga en gång varannan timme, utom när de sov, såklart. De fick också besvara frågor om sitt humör och eventuella symptom de kände, i princip ”hur sömnig känner du dig?”.

Föga förvånande, så presterade de som fick sova åtta timmar per natt bäst. De som bara fick sova fyra timmar om natten presterade sämre varje dag. Men gruppen som fick sova sex timmar på natt verkade klara sig helt okej, fram till dag tio på studien.

imfine

De sista dagarna på experimentet hade deltagarna i sex timmars-gruppen lika dålig kognitiv förmåga som gruppen som inte fått sova alls. De som bara fick sova fyra timmar presterade sämre fortare, men i slutändan var det lika förödande att bara sova sex timmar per natt.

[adSpace]Det mest oroväckande i studien är kanske ändå att de som sov sex timmar per natt inte kände sig lika sömniga som de andra som fick sova mindre, även när deras prestationsförmåga blev betydligt sämre. De som sov sex timmar per natt i två veckor kände sig hälften så trötta som de som inte fick sova alls på två nätter, trots att deras prestationer var lika dåliga.

Resultaten väcker frågan om hur många det egentligen är som sover för lite, men inte vet det själva?

Vi har ingen aning om hur mycket vi sover

zoedontknow

För att göra allt lite svårare så är människor urusla på att veta hur mycket de faktiskt sover. Flera studier visar att folk både över- och underskattar hur mycket de sover, och en studie indikerar att vi generellt tror att vi sover 48 minuter mer än vi egentligen gör.

Helt enkelt: ingen har koll på hur mycket de sover, och de som inte sover tillräckligt tror att de klarar sig bättre än de faktiskt gör.

Att det är dåligt att sova för lite under lång tid kan du säkert räkna ut med hjälp av sunt förnuft. Det är allmänt erkänt att dålig sömn påverkar ditt liv negativt. Vad som är ovanligt är forskning som kan ge såhär tydliga svar på vad sömnbrist gör med oss.

Något du kanske ska tacka din kropp för är att den prioriterar så som den gör. Presterar du inte som du borde är det kroppens sätt att varna för att du kanske borde spendera mer tid på skönhetssömnen.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.