in

Studie: Att luta dig mot vänner är det bästa sättet att hantera stress i ett förhållande

vanner hjalpa relation

Vänner är bäst, ingen protest! Mer

Det går inte att undvika. Även om man har det lyckligaste förhållandet någonsin kommer det perioder då man bråkar med sin partner och upplever stress i relationen. Det är inte alltid lätt, men om du vill komma ur en jobbig situation med förhållandet intakt, måste du hantera relationsstressen.

Det finns såklart flera sätt att hantera stress i relationen, men en ny studie har kommit fram till ett trick som ska fungera galant. Och det är så enkelt och självklart som det bara kan bli: När ditt förhållande känns ostadigt, prata med dina BFFs och luta dig mot dem för att få stöd.

Studien gjordes av forskare vid University of Texas at Austin. Man studerade 105 nygifta par som fick rapportera sina konflikter i en dagbok. Varje morgon och kväll tog man också salivprov som forskarna testade för kortisol, kroppens stresshormon. Paren fick också svara på frågor om antalet, kvaliteten och egenskaper hos vänner och familj för att se vilket påverkan vårt sociala nätverk kan ha på vår förmåga att hantera jobbiga situationer i ett förhållande.

Forskarna kom fram till att de personer som sa att de hade nära kontakt med vänner och familj – och visste att de kunde lita på dem när det var jobbigt i förhållandet – upplevde konflikter i deras äktenskap som mindre stressigt på ett fysiskt plan. Så när du pratar med en vän om det som tynger dig i förhållandet stressar din kropp ner, bokstavligt talat. Det kan göra det lättare för dig att bearbeta och lösa den konflikten du och din partner går igenom.

De deltagare som däremot sa att de hade många vänner och en stor familj, men som de inte kunde stötta sig mot, upplevde dock inte lättnad kring de fysiska tecknen av stress.

– Det är nödvändigt att ha familj och vänner du kan luta dig mot och ventilera till som kan hjälpa dig i ditt förhållande. De kan ge dig kärlek precis när du behöver det, ge dig perspektiv som du kanske aldrig tänkt på annars, hjälpa dig att balansera dina tankar, rädslor och känslor. De kan stötta dig i dina tankar och känslor, och kanske även guida dig i att inse de sätt som du bidrar till problemet i förhållandet, förklarar Anahid Lisa Derbabian, rådgivare och livscoach, till Bustle.

Så nästa gång du och din partner har en jobbig period i förhållandet vet du vad du ska göra: ring en vän!