in

Stressfyllda händelser kan åldra din hjärna med fyra år visar ny studie

stress dragare

Att stress är dåligt för oss är ingen nyhet, men att uppleva stressiga situationer kan faktiskt åldra vår hjärna. Mer

Stressiga händelser i ens liv, som att få sparken eller gå igenom en skilsmässa, kan åldra hjärnan med upp till fyra år, visar en ny studie som presenterades på Alzheimer’s Association International Conference i London i veckan. Och ju mer stressfyllda upplevelser deltagarna i studien haft, desto sämre var deras kognitiva funktion senare i livet.

Alla deltagare svarade på frågor om stressfyllda upplevelser i livet, bland annat om inlärningssvårigheter, ekonomisk osäkerhet, rättsliga bekymmer, sjukdomsfall och psykologiska eller fysiska trauman. De fick också göra kognitiva tester som mätte minne och problemlösningsförmåga.

Man kom fram till att afroamerikaner är de som har störst risk att drabbas av stressrelaterade ändringar i hjärnan, skriver Hellogiggles. Hos de vita deltagarna var varje stressfylld upplevelse associerad med förändringar i hjärnan som motsvarar ett och ett halvt år av normalt åldrande. Hos afroamerikaner åldrade varje stressfylld upplevelse hjärnan med fyra år i genomsnitt. I studien deltog 82 afroamerikaner och 1 232 vita personer. Det skiljde inte på procenten hos de två grupperna (afroamerikaner och vita) på hur många som hade genen APOE-e4, en genetisk riskfaktor för Alzheimers sjukdom.

Studien kollade inte specifikt på symptom för demens, men forskarna påpekade att risken att drabbas av Alzheimers sjukdom ökar, och att minoritetssamhällen påverkas på oproportionerliga nivåer.

Detta är inte första gången som stress och kognitiva problem har kopplats ihop, eller antyda att det kan öka risken för demens. I en studie från 2015 kom man fram till att de personer som ansåg sig själva känna mycket stress var 30 procent mer i riskzonen för att drabbas av tidig kognitiv försämring. Det var efter att man vägt in symtom för depression, ålder, kön, ras, utbildning och genetiska faktorer.

Men studien kom också fram till att en persons uppfattning av stress kan påverka hjärnans hälsa mer än själva händelserna. Det innebär till exempel att meditation och yoga eller bara att sova tillräckligt kan ha en bra effekt för att minska stress.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss