in

Stör du dig på smaskljud? Det kan bero på en defekt i hjärnan

ata dragare

Gnisslande bestick mot en tallrik, myggors surrande, någon som knäcker fingrarna… och så smaskljud förstås. Det finns många ljud vi stör oss på, men varför är vi så många som stör oss på just smaskljud? Mer

Att bli svinirriterad på när folk ger ifrån sig smaskljud när de äter och dricker är vi säkert många som stör oss på (för det KAN väl inte bara vara jag?), och nu verkar forskare veta vad det är som ligger bakom irritationen.

I en studie som publicerats i Current Biology skriver man att tillståndet kallas misofoni, som bokstavligen betyder ”hat av ljud” och har sitt ursprung i hjärnan.

Misofoni är inte att du bara stör dig lite grann på att bordsgranen smaskar, utan folk med misofoni upplever stark ilska eller ångest som kan tvinga dem att lämna rummet.

Forskare har med hjälp av MRT studerat hjärnan på personer som både lider av misofoni samt en kontrollgrupp av personer som inte stör sig på sådana ljud. Forskarna undersökte när båda grupperna lyssnade på neutrala ljud (regn), otrevliga ljud (en person som skrek och en bebis som grät) och triggerljud (folk som äter, andas, tuggar och dricker). När de personer med misofoni lyssnade på triggerljuden aktiverades den del av hjärnan som processar känslor. Forskarna kom också fram till att de med misofoni hade ”onormal funktionell anslutning” i de delar av hjärnan som har hand om minnet.

– Vi tror att misofoni har ett starkt sammanband med att komma ihåg minnen, och att folk med misofoni har haft riktigt dåliga upplevelser, säger en forskare på studien, Dr. Sukhbinder Kumar vid Institute of Neuroscience at Newcastle University till New York Times.

Det här är ett ganska nytt område för neuroforskare och studien visar inte vad som ligger bakom sambandet mellan onormal funktionell anslutning i hjärnan och misofoni. Det visar dock att misofoni är ett neurologiskt problem.