in

Stoppa sötsuget!

stoppa
Stoppa sötsuget!

Känner du dig ofta trött och orkeslös? Får du huvudvärk framåt eftermiddagen? Det farliga sockret kan vara boven. Lär dig kontrollera ditt sockersug, nu!

Mer

stoppa

Det börjar bli mer av en självklarhet att sockret är boven i många hälsodraman. Fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes är bara några hemska biverkningar som kan orsakas av en för hög sockerkonsumtion.

Ett riktigt sockerberoende är allvarligt och kan faktiskt jämföras med nikotinberoende och alkoholism. Hjärnan aktiverar snabbt ett belöningssystem som gör att den drabbade får ett allt starkare sug efter socker. Och ju mer socker du stoppar i dig – desto svårare blir det för kroppen att ta upp det. Istället kräver kroppen allt mer av det goda – och till slut kan det vara så illa att det blir svårt att tänka klart och slappna av utan en rejäl dos socker med jämna mellanrum.

Den största boven är det gömda sockret som smyger sig in i halvfabrikat, såser och ”den där lilla kakan till kaffet”. Vänjer du kroppen med socker efter varje måltid, ja då kan du räkna med att kroppen snart kommer kräva socker efter varje måltid genom att göra dig trött, grinig och svag utan det.

Känner du dig ofta trött? Är du ständigt sötsugen? Får du ofta huvudvärk framåt eftermiddagen? Då är det dags att lära sig kontrollera sötsuget innan det är försent.

1

LAGA DIN EGEN MAT
Eftersom att mycket socker luras med i halvfabrikat bör du börja laga din egen mat  – från grunden. När du har kontroll över matlagningen vet du exakt vad du ger din kropp, och har du ett sockerberoende bör du skära ner helt på söt soja och ketchup. Undvik vitt mjöl som till exempel finns i vanlig pasta – byt ut mot fullkornspasta och ris. Ta med matlåda till jobbet!

FRUKT – RÄDDAREN I NÖDEN
När hjärnan och kroppen skriker efter Ahlgrens bilar och kexchoklad får du lära den att nöja sig med en frukt. Frukt i sig innehåller socker i en mer lagom mängd – och får på så sätt bort sötsuget och de envisa godistankarna. Känns äpple och banan för lamt? Satsa på mer exotiska frukter som ofta har en mer intensiv smak och sötma! Men, ät inte mer än två frukter om dagen!

PLANERA DINA MÅLTIDER
Blir lunchen ofta ett stressmoment? När du är vrålhungrig är det lätt att stilla hungern snabbt med något sött och fett – vilket gynnar sockerberoendet. Se till att slippa den enorma hungern genom att planera måltiderna så att de blir regelbundna. Glöm inte heller att ta ett mellanmål mellan varje måltid, i form av en smörgås eller en liten sallad, så att du aldrig blir så hungrig att du måste ta godiset som sista utväg. Hoppa aldrig över frukosten.

SKÄR NER PÅ SOCKRET TILLSAMMANS
Bestäm dig tillsammans med en vän. När de svåra stunderna kommer är det bra att ha någon som är i samma situation som kan peppa och ge stöd.

ÖVERLISTA OCH DISTRAHERA DIG SJÄLV
Sötsuget blir ofta som värst direkt efter en måltid. Se till att du har något annat att göra då som håller tankarna på annat håll – det hjälper!