in

Sov gott!

litensov
Sov gott!

Med en bra nattsömn blir du friskare, gladare och mer motiverad. VeckoRevyn visar vägen till de 8 gyllene timmarna.

Mer

somn4
1mobilen

Med mobilen påslagen vid sängkanten försämras kroppens förmåga att falla i djupsömn, visar en undersökning från Karolinska Institutet. Det är den omtalade strålningen mobilen ger ifrån sig som är boven.

Sen är det väl aldrig någon höjdare att bli väckt mitt i natten av en energisk ringsignal?

1promenera

Att motionera sent på dagen snarare stjälper än hjälper nattsömnen, men en promenad eller joggingrunda på morgonen eller mitt på dagen gör väl för både kroppen, sömnen och fungerar även som stresslindring.

1varv

Lägg undan läxorna och stäng av datorn två timmar innan läggdags. För en god nattsömn är det viktigt att varva ner ordentligt, till exempel genom att läsa en bra bok, ett avsnitt av din favoritserie eller småprat med någon du tycker om över en kopp örtte.

somn1
1koffein

Koffein fungerar som bekant som ett uppiggande medel för kroppen, och att bli pigg är det sista att sträva efter innan du ska somna. Skippa därför drycker med koffein, som till exempel kaffe, té (örtté är koffeinfritt!) och Coca Cola. En sockerchock i form av en godisskål eller ett stort glas läsk är inte heller att föredra då sockerruset gör dig pigg.

1oro

När man inte kan sova är det vanligt att orostankar kommer som ett brev på posten, och med dessa i huvudet blir det knappast lättare att sova. Knepet är att ha papper och penna vid sängkanten och skriva ner det som stressar dig för på en lista. Tänk på att det inte finns så mycket att göra åt saken på kvällen/natten, och med stressmomentet nerskrivet kan du lägga det bakom dig och ta tag i det med nya krafter i dagsljus.

1slappna

Lite avslappning på kvällen kan göra underverk för sömnen.  Lägg dig ner i sängen, träng bort alla vardagliga tankar och räkna sakta från 100 och neråt, eller ta ett varmt skumbad.

somn3
1sovrutin

Om du har problem med nattsömnen är sovrutiner a och o. Försök att lägga dig ungefär samma tid varje vardag, och sätt väckarklockan så att du inte sover för länge inpå dagen.

1kaninte

Ligg inte kvar i sängen och grubbla! Det kan leda till att du förknippar din sovplats med stress och obehag. Gå upp en kort stund, drick ett glas mjölk eller läs en sida i en tidning, och prova sen att gå och lägga dig på nytt. Sätt dig inte framför datorn och tänd inte för många lampor – då finns risken att du blir för vaken för att kunna somna om.