in

Sluta svettas

dragare svett
Sluta svettasSvett, Absolut_Torr, Deodorant, Antiperspirant, extra_effektiv, Våtservetter, Kraftig_Svettning, Fotsvett, Svettlukt, Skoinlägg, inlägg, roll_on, Fotpuder, Rexona, Apoteket, Gents, eleven, Bats, Bodyshop, Neat feat, underarm, underamen

Det är aldrig kul att svettas. Vi listar bästa produkterna och tipsen för en svettfri sommar!

Mer

dragare svett

Det är aldrig kul att svettas. Trots det så är vi inte alltid väl förberedda när vi skulle behöva en hjälpande hand eller två för att klara oss igenom långa resor, fina fester eller pinsamma situationer.
När högtrycket ligger över hela landet är det många som behöver extra hjälp för att svalka av kroppen. Vi har listat några av de bästa produkterna och tipsen så att du kan ta dig igenom sommaren med självförtroende.

Vad är svett?

drew

Svett finns till för att vi inte ska överhettas. När vi rör på oss eller när det som nu, är högtryck över hela landet jobbar våra körtlar extra hårt med att kyla av kroppen. ”Vanliga” svettkörtlar som finns över hela kroppen producerar vätska som till 99,5% består av vatten. Det finns också en annan typ av svettkörtlar som bland annat finns utplacerade under armhålor. De producerar inte mycket vätska, men de innehåller ämnen som till exempel proteiner, salter och mjölksyror.
När hudens bakterier bryter ner dessa ämnen uppkommer den karakteristiska svettlukten

Deodorant eller antiperspirant?

rexona crystal clear

Vilken sort ska man välja när man står i affären?
– En deodorant innehåller bakteriehämmande ämnen som förhindrar dålig lukt. Antiperspiranten innehåller ett aluminiumsalt som täpper till porerna så att svettproduktionen hämmas. Den håller också tillbaka de bakterier som orsakar svettlukt. Många av de produkter som går under namnet deodoranter är egentligen antiperspiranter, berättar Monica Brandter från Apoteket.

Crystal clear auqa. Smart deo från Rexona som inte lämnar vita fläckar på fläckarna. ca: 39 kr.

Om du vill vara absolut svettfri:

absolut torr

Bats, extra effektiv antiperspirant för arm-, hand- och fotsvett 45 kr på Apoteket. QC DEO våtservetter när faran är framme och du vill börja om från början. 10-pack för 99 kr på cosmetiqann.se. En extra effektiv långtidsverkande antiperspirant utan alkohol mot kraftig svettning, 51 kr. För absolut säkerhet, använd Absolut torr, effektivt medel mot kraftig svettning, 51 kr. Båda från Apoteket,

Heta fötter…

flipflop

Efter en lång dag ute på stan eller på jobbet kan det vara en pina att ta av sig skorna hemma i hallen. Vad kan du göra för att hålla fötterna svala och fräscha?

Tvätta fötterna varje dag, torka noga. Använd något fotsvettmedel, spray eller kräm. De motverkar mycket effektivt dålig lukt, och håller fötterna torra.
Använd helst inte strumpor av syntetmaterial, utan tunna bomullsstrumpor och byt strumpor ofta.
Undvik att gå i täta skor, som till exempel ballerinaskor, hela dagen. Ha gärna ett par luftiga läderskor att byta om med på jobbet. Eller gör som Lily Cole och satsa på flip flops i sommar.
Använd utbytbara sulor i dina ballerinor om du verkligen vill använda de ofta i sommar. Sulorna kan du antingen tvätta eller köpa nya. Kostar runt fyrtio kronor i din skobutik.

Första hjälpen för varma fötter:

fotter

Neat Feat Fot Roll-On mot fotsvett, 79 kr från eleven.se. CCS Antiperspirant för fötter, finns endast på apoteket och kostar 45 kr. Neat Feat Skoinlägg mot svettlukt, 89 kr från gents.se. Neat Feat Shoe Powder, fotpuder som håller fötterna torra – 125 kr från eleven.se.

En hel serie

peppermint halvbild

Bodyshop har lanserat en hel serie för ömma, varma och trötta fötter med svalkande och uppiggande pepparmintsdoft. Spraya på ”Cooling foot spray” på foten efter en halv dags shoppande så klarar du dig en halv dag till. Från 109 kr.

Vi svettas också:

svettas

Inte ens kändisarna kan undgå att svettas ibland.