in

Skrubba dig till perfekt hy!

bild 6
Skrubba dig till perfekt hy!

Vägen till en mjuk och välmående hud börjar med en riktigt rivig behandling. VR listar allt du behöver veta om kroppsskrubbar.

Mer

skrubb

Vad är egentligen en kroppsskrubb?

SVAR: Kroppsskrubbar, eller body scrubs som de också kallas, finns i en mängd olika varianter – från feta kroppssmör till lättare lotions och duschcremer. Alla innehåller ingredienser som har en skrubbande effekt på huden, till exempel saltkorn, harve eller små mikropärlor.

Vilken nytta gör de?

SVAR: Kroppsskrubbar exfolierar huden och tar bort såväl torr hud som döda hudceller. När alla döda och torra slaggprodukter är borta känns huden både mjukare och lenare.

Följer solbränna med när man använder kroppsskrubb?

SVAR: Eftersom torr hud och döda hudceller sitter utanpå hudlagret suger de också åt sig mest av solbrännan. När du skrubbar din nybrända hud är därför risken stor att färgen följer med. Skrubbar du huden fri från de döda hudcellerna innan du går ut i solen sätter sig alltså färgen bättre i huden. Men skrubba inte huden strax innan du tänker sola. En nyskrubbad hud är nämligen extra känslig och du kan bränna dig rejält. Smartast är att skrubba kvällen innan du ska till beachen.

Kan jag som har känslig hud använda kroppsskrubb?

SVAR: Absolut! Investera i en uttalat mild skrubb som varsamt tvättar bort torra och döda hudceller. Ett tips är också att använda duschcreme med skrubbeffekt, eftersom de ofta är mer skonsamma än traditionella skrubbar. Att satsa på skrubbar som innehåller mjuka mikropärlor, eller micro beads, är ett annat hett tips.

Så gör du din egen kroppsskrubb

  • 2 dl havssalt eller vitt socker (socker är lite skonsammare än salt)
     
  • 1 dl mandel- eller olivolja
     
  • 10-30 droppar valfri essentiell olja (lavendel passar de flesta hudtyper)
     
  • en skål med lock för tillblanding och förvaring

Blanda sockret eller saltet med oljan i en skål. Tillsätt den essentiella oljan droppvis samtidigt som du rör om i skålen. Det ska dofta lätt från den essentiella oljan, men se till att doften inte blir överväldigande. När du känner dig klar med blandningen täcker du över skålen med ett lock. Förvara mörkt och svalt. Kom ihåg att essentiella oljor passar olika bra itll olika hudvårdsprodukter. Har du känslig hud går till exempel pepparmint och menthol bort, eftersom de kan orsaka irritationer.