in

Skippa sockersuget

dragare socker
Skippa sockersuget

Hjälp! Snart sätter det fruktade eftermiddagssuget in. Vi ger dig tipsen som får dig att skippa den där chokladbiten – för alltid.

Mer

muffin

Inte röra. Inte. Röra.

Kurr. Kurrrr. Kurr!
Prick klockan tre på eftermiddagen börjar magen knorra efter mat. Du sätter dig tillrätta, knäcker fingrarna, tar ett djupt andetag och försöker fokusera på jobbet igen. Försöker skaka av dig tanken på kanelbullar.

Men två minuter senare står du med huvudet inne i företagets kyl och snor din kollegas två veckor gamla risifrutti. Och detta trots att du både ätit frukost och en relativt stadig lunch! Varför blir det såhär?

britney spears eating french fries

Jag är så himla sugen. Lite pommes är väl inte så farligt?

Allt handlar om att äta rätt kolhydrater och ordentliga mål mat. Om du provar det ett par veckor, kombinerat med träning kommer du att känna skillnad.

Men för dig som är lat – finns det genvägar? Svaret är nej. Inga näringstillskott, kurer eller hälsokostpiller kan ersätta regelbundna måltider och mellanmål, rätt kolhydrater och träning. Visst kan det bara jobbigt att lägga om kosten och motionsvanorna, men börja med att bekämpa klockan 3-suget och lägg grunden för ett piggt och lätt liv!

10 ANTI-SÖTSUGKNEP

apelsin

1. Ät ordentlig frukost, gärna med ägg, avokado, keso och frukt.

2. Ät inte vitt bröd eller ”vanlig” pasta till lunchen, därmot gärna fullkornspasta, dinkel eller bönor.

3. Ät bittra saker
, som ruccola och endiver. Det ska dämpa sötsuget. Tryck i lite ruccola i dinkelfrallan – då det både är nyttigt och gott kan det vara värt ett försök!

4. Ät kolhydratrik mat som potatis eller pasta till varje måltid – men bara en mängd som motsvarar en knuten näve.

5. Träna. Träningen hjälper din kropp att pumpa ut blodsocker jämnt under dagen.

nicole richie icecream

Slarvat med lunchen, Nicole RIchie?

cola

6. Hoppa över godis, yoghurt, glass och läsk som är artificiellt sötade (benämns ofta som ”light”). Det lurar kroppen att tro att den får socker, vilket ökar insulinnivån – och suget efter riktigt socker.

7. Dra upp persiennerna!
Det sägs att mörker gör att vi vill äta mer – vilket är sjukt orättvist för oss som bor i vinterdystra Sverige. Ta en promenad på ljusa dagen eller gå i ljusterapi.

8. Ät alltid mellanmål
, gärna med ägg, avokado, keso eller frukt.

9. Prova en husmorskur
. Inget av dessa två sista tips är skadligtaför dig, men de har heller inga medicinskt bevisade effekter: Krossa en näve linfrön och blanda i ett glas vatten och drick. Detta ska du göra en gång om dagen, det sägs ge en viss mättnadskänsla.

10. Häll en matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten och drick före måltid. Drycken sägs ha en dämpande effekt på sockersuget.

britney lask

Skippa light-läsken Britney! Den gör dig bara ännu mer sockersugen.


Hur gör du för att slippa eftermiddagssuget?

Dela med dig av dina bästa tips i kommentarerna!

bulle

LÄS OCKSÅ:  Så farlig är DIN mat!

Lightläsk, transfetter och sockerfritt godis. Hur farlig är egentligen den ”nyttiga” maten? Våra experter reder ut vad som är sant och osant.

Artikeln publicerades i Veckorevyn nr 3/2007