in

Skintags – orsaken till skintags och hur man tar bort dem

Så tar man bort skintags

Skintags är små hudfärgade prickar som kan uppstå på olika delar av kroppen. Men varför får man skintags och hur får man bort dem? Hudläkaren Shahla Passian svarar! Mer

Shahla Passian har arbetat som hudläkare i 20 år och är idag verksam på Akademikliniken i Stockholm. Veckorevyn.com tog ett snack med henne för att prata om skintags, vad som orsakar dessa små hudflikar och hur man tar bort skintags.

Vad är egentligen skintags?

– Skintags är vanligt förekommande. De är små hudfärgade, ibland mörkare, godartade utväxter i huden. De finns ofta runt halsen och i armhålor, men kan även finnas på andra ställen där det finns hudveck, säger doktor Passian.

Vad är orsaken till att skintags uppstår?FullSizeRender (1)

Varför skintags uppstår kan bero på olika saker, och skilja sig från person till person. Men det finns några faktorer som spelar in, enligt Passian.

– Frekvent irritation av huden verkar vara en stor orsak till skintags, speciellt hos överviktiga personer. Det finns också faktorer som pekar på att skintags helt enkelt skulle kunna vara en följd av åldrande, och då finns det en rad orsaker till att de uppstår.

En annan orsak kan vara hormonell obalans, till exempel under en graviditet. Man har också noterat ett visst samband mellan skintags och diabetes typ två. Just nu undersöker man också om det kan ligga en bakterie eller virus bakom skintags.

– Om det finns någon typ av bakterie eller virus som bakomliggande orsak
är inte helt klart men en del misstänker HPV (Human papilloma virus)
har en roll i uppkomsten av dessa.

Hur tar man bort skintags?ta bort skintags

När det gäller borttagning av skintags finns det flera enkla kirurgiska metoder att välja bland. De kan klippas bort, frysas bort eller tas bort med diatermi, det vill säga att de bränns bort under lokalbedövning.

Men, menar Passian, ska aldrig göra något själv för att ta bort skintags och man ska ALLTID få sina hudflikar bedömda av en läkare.

– Det måste man göra för att kunna utesluta att det är någon annan typ av förändring som uppstått, och inte just skintags.

Hur undviker man att få skintags?

– Det finns ingen särskild förebyggande åtgärd som man själv kan göra, säger Passian.

Vill du se hur det går till när skintags tas bort? Här finns en film den där ökända Dr. Pimple Popper gör just det. VARNING FÖR STARKA BILDER!