in

Sara, 28: ”Jag blev sjuk av mina bröstimplantat”

Sara drabbades av Breast implant illness
Källa: Sara Backlund

Ledvärk, ångest och försämrat minne. Det är bara några av de symtom som Sara Backlund, 28, kände av veckor efter hennes andra bröstoperation. Nu vill hon varna andra. Mer

Dagarna innan hade Sara Backlund känt sig yr, men när hon vaknade på sin födelsedag i september förra året kunde hon inte längre fokusera blicken. Hon blev yr och illamående bara av att hålla ögonen öppna och förstod inte varför. Hon åkte in med ambulans till Huddinge sjukhus och fick diagnosen: virus på balanssinnet. Balansnerven var helt sönder. Men hur hade det kunnat hända?

Vad är Breast implant illness?

Saras berättelse börjar redan 2012 efter hennes första bröstförstoring. Det var inget hon reflekterade över då, men en kort period efter operationen fick hon diagnosen Melasma, som ger pigmentförändringar på huden. Strax därpå fick hon också nässelfeber och nässelutslag som skulle komma tillbaka under många år framöver.

Åter till 2018 och tiden efter det att Saras balansnerv gick sönder. Hon gick på sjukgymnastik och försökte träna upp balansen igen. Men så i november kom nästa bakslag. Sara fick hög feber och influensa som höll i sig i flera veckor. Så fort hon kände sig lite bättre blev hon snabbt sjuk igen – och de där nässelutslagen som kommit till och från sedan hennes första bröstoperation hängde kvar.

I juli 2018 hade hon gjort sin andra bröstoperation. Efter två barn och täta graviditeter kände hon att det var dags. Men konsekvenserna av den operationen var varken några hon blev varnade för eller hade kunnat föreställa sig.

Vad är symtomen på Breast implant illness?
Nässelutslag. Bildkälla: Sara Backlund

Efter ett tag blev synen sämre och sämre, hon hörde höga tjut i huvudet – ”som tinnitus fast mycket högre” – och hennes hy och hårbotten blev torr.

–  I duschen var jag tvungen att stå 10 minuter och klia mig först eftersom det kliade så mycket när jag fick vatten på huden, säger hon.

Hon kände sig mer trött än vanligt och sov minst en gång om dagen. Tänderna blev allt sämre och hon fick blåsor på fingrarna. Hon hade hjärtklappningar och började få svårt att svälja. Hon beskriver det som att en stor apelsin satt fast i hennes hals – och problemen skulle bli fler.

– Min man kom hem från jobbet en dag och jag hade stått och lagat mat. När jag sätter mig vid bordet och ska börja äta säger jag ”Tack, vad gullig du är som lagt upp mat till mig”, berättar hon.

Hon möttes av en frågande blick. Det var Sara själv som hade lagt upp maten men hon hade inget minne av det. Korttidsminnet hade börjat svika henne och efter det började hon uppleva svår ledvärk.

– Det kändes som att jag på bara några månader hade blivit 90 år gammal! Det var som en elstöts-liknande smärta i ryggen, handlederna och höfterna som liksom strålade ner i benen.

Drabbades av Breast implant illness

Eftersom Saras immunförsvar var så dåligt fick hennes barn stanna hemma från skolan. Hon kunde helt enkelt inte vara för nära andra som var sjuka eftersom hon smittades direkt. Hon hade börjat tappa mycket hår och hennes bröst ömmade.

– Det var som att någon drog en tändare över mina bröst, berättar hon.

Men vad var egentligen fel? Hon sökte hjälp för alla symtom var och ett för sig men ingen läkare kunde ställa en diagnos. Hon fick höra att det kanske kunde var psykiskt, att det var ångesten och stressen som visade fysiska symtom. När hon la ihop alla symtom testades Sara svagt positivt för Borelia och behandlades därefter på Sophiahemmet i Stockholm – men ändå blev hon bara sämre och sämre.

– Jag visste att jag inte var frisk. Vissa dagar orkade jag inte gå upp ur sängen. Jag höll mig från att googla symtomen för jag ville inte skrämma upp mig själv. Men till slut var jag rädd på riktigt, säger hon.

Vad är Breast implant illness?

Då kom vändpunkten. På skärmen dök det upp ord som var främmande för henne. Men snart skulle Sara märka att alla hennes symtom stämde in på Breast implant illness – ett samlingsnamn för de symtom som personer säger att de drabbas av till följd av bröstimplantat.

– Det skulle vända upp och ner på mitt liv, säger hon.

View this post on Instagram

Många av er som följer mig eller är bekant med mig har säkert hört mig tala gott om bröstimplantat tidigare. Idag vill jag ta tillbaka allt och istället få berätta det jag varit med om det senaste året och vad jag lärt mig om implantat, den hårda vägen. För 8 veckor sedan var jag tvungen att ta ut mina implantat då dom sakta höll på att stänga ner min kropp. Det har varit en lång och tuff resa som jag inte önskar till någon annan. Jag har därför valt att sammanfatta allt i ett videoklipp med hoppet om att jag kan få hjälpa någon annan. Om du själv har bröstimplantat, tänkt på att skaffa implantat eller känner någon som har det rekommenderar jag dig verkligen att ta del av det här. Branschen är enorm och inte alls vad jag trodde, det är dags att tvätta bort den glamorösa ytan och få fram sanningen om vad implantat gör i våra kroppar. Att gå från att vara osäker på sitt utseende till att lära sig älska det är inte lätt, men implantat är verkligen inte rätt väg. Implantat kommer förr eller senare att stjäla din hälsa och inget utseende i världen är värt det. Det tar emot att lägga ut det här för alla att se, jag känner knappt igen mig själv när jag tappat så mycket i vikt och har lång väg tillbaka till mig själv. Men jag klarar inte av att höra om en till tjej som lider utan att veta vad det beror på. Informationen måste spridas och jag vill göra allt jag kan. En länk till videon finns i min profil #breastimplantillness #breastimplants #bröstimplantat #bröstförstoring #biaalcl #skönhetsoperation #mentorimplant #allerganimplant #motivaimplants #bröstoperationer @nyhetsmorgon @aftonbladet @expressen @svt @nyheter24 @maloueftertio @alexandranilsson @aantonijamandir @amandaaalundgren @josephineqvist @malinbjork @ellenfarnstrom @isabellestromberg @oliviaringhedlund @hildahintzee @mariellelindahl @carolinejansson85 @danskhelvetet

A post shared by Sara Backlund (@saramariabacklund) on

Sara har berättat om Breast implant illness i en video på youtube.

Men hennes plastikkirurg hade svårt att tänka sig att hennes problem berodde på implantaten och rekommenderade henne istället att fortsätta behandlingen på Sophiahemmet.

– Jag fortsatte läsa så mycket jag kunde. Jag ville inte tro på det, men jag mådde så dåligt och var desperat att få tillbaks mitt gamla liv.

I samma veva varnade FDA, USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket, för en ny form av cancer som kallas BIA-ALCL. Cancerformen kunde kopplas till bröstimplantat, och framför allt de med texturerad yta. På flera ställen varnades det även för exakt det märke som Sara hade. I efterhand fick Sara reda på att hon skulle ha fått ett informationsblad inför operationen, vilket hon menar att hon inte fick.

– Jag kände bara att nu får det räcka. Jag tänkte att det kan ju i alla fall inte bli värre än vad det är nu, säger hon.

”Ångest över att ha gjort så här mot mig själv”

Den 20 februari 2019 opererade Sara ut sina implantat och resultatet kom omedelbart – det blev med en gång lättare att andas. På sjukhuset vaknade hon av att sängen var blöt av svett, i spegeln såg hon hur hennes ansikte och bröst var täckt av finnar och hon hade en metallsmak i munnen. Hon sprang ut i korridoren och försökte skölja bort smaken med juice men den försvann inte. I efterhand har hon tänkt att det var kroppens sätt att rensa ut gifter.

Hur vanligt är Breast implant illness?
Källa: Sara Backlund

När jag pratar med Sara har det gått åtta månader sedan hon opererade ut sina implantat. Fysiskt är hon helt återställd, men hon känner en stor irritation och ilska över att det får gå till på det här sättet. Hon har också i efterhand fått många ångest- och stressrelaterade problem.

– Jag känner ångest över att jag har gjort såhär mot mig själv och även om jag vet att det inte är mitt fel så tampas jag med de känslorna, säger hon.

När jag frågar henne om det är en konsekvens av bröstimplantaten eller om hon känt av stress- och ångesttendenser även tidigare i livet svarar hon att hon var en frisk och glad tjej innan den första operationen 2012.

– Jag tror verkligen att implantaten har påverkat det. I efterhand har jag sett tecken som tyder på sjukdom redan efter min första operation. Efter den så ökade min stress och jag började få panikångestattacker.

Fick du någon information om att dessa problem skulle kunna uppstå av implantaten?

– Nej, när jag fick reda på allt det här så kom det som en chock för mig. Varför hade jag inte hört om det här tidigare?

Hur vanligt är Breast implant illness och vad är symtomen?

Än så länge finns det inte tillräckligt med forskning som visar på att symtomen kan kopplas till bröstimplantat, men från och med nästa år kommer det nya EU-regler för medicintekniska produkter. Det innebär bland annat att det måste framgå tydligt vad ett implantat innehåller – något som Sara upplever är svårt att få reda på idag.

– När man ser varningsflaggorna och att många kvinnor drabbas, varför inte pausa ingreppen tills man vet mer? Många som vill skaffa bröstimplantat är så otroligt unga, de får höra att ingreppet är säkert och väljer att lita på kirurgerna, säger Sara.

Per Hedén från Akademikliniken: ”bara tre fall på 40 år”

Men det råder delade meningar om symtomen beror på bröstimplantaten eller inte. Per Hedén är plastikkirurg på Akademikliniken och menar att även om patienter ser ett samband är inte det samma sak som att det finns ett vetenskapligt samband. Han menar samtidigt att det är viktigt att lyssna på patienterna och fortsätta forska på området. 

– Men inga studier som gjorts hittills har kunnat visa på ett samband, säger han.

Men hur ska man tolka att patienter blivit bättre när de tagit ut sina implantat? 

– Det ska man tolka som att vissa mår bättre av att ta bort sina implantat, medan andra inte gör det.  Det är inte samma sak som att det finns ett samband, symtomen är ofta diffusa och finns vid många andra sjukdomstillstånd. De är inte heller kopplade till specifika implantat utan har beskrivits både vid koksaltlösnings- och silikonfyllda implantat och både vid släta och knottriga implantatytor.

Finns det någon statistik på hur många patienter med de här symtomen som blir bättre av att ta ut implantatet och hur många som inte blir det? 

– Nej, trots att ca 35 miljoner kvinnor i världen har implantat finns det för få kvinnor som har denna åkomma för att kunna göra tillförlitlig statistik. Jag har jobbat med det här 40 år och har bara haft tre patienter som drabbats av de här symtomen. Självklart kan man inte göra statistik på tre patienter. Den första patienten träffade jag för två år sedan, så det här är väldigt ovanligt för oss. 

Så det finns inte tillräcklig många fall för att pausa ingreppen?

– Nej, vi måste också tänka på vilka positiva effekter dessa ingrepp har för kvinnor. Exempelvis de kvinnor som har drabbats av bröstcancer, och förlorat ett bröst, som får nytt liv av den här typen av ingrepp. Man kan inte pausa för att det finns patienter som tror att de har fått dessa symtom av implantaten utan att det finns ett vetenskapligt bevisat samband, säger han.

Vad består ett bröstimplantat av?

Alla implantat består av ett överdrag av silikon och innehållet är antingen en gel av silikon eller saltvatten.

Känner du igen dig?

Känner du igen dig i Saras berättelse? I facebookgruppen Breast Implant Illness Nordic kan du få råd och stöd av andra med liknande upplevelser.