in

Sanningen bakom 10 välkända myter!

bild 23
Sanningen bakom 10 välkända myter!

Är afrikanska män mer välutrustade och är det sant att vi bara använder tio procent av hjärnan? VeckoRevyn valde ut 17 skrönor och tog reda på sanningen, en gång för alla!

Mer

mytbild

Myt 1: ”Sväljer du ett tuggummi kan det ligga kvar i magen i flera år”
SVAR: Nej, men tuggummit passerar magen lite långsammare än annan mat, eftersom det inte bryts ner utan kommer ut i samma form som du svalde det. Att det skulle kunna kladda fast i tarmarna är inte heller sant, det omges hela tiden av vätska, precis som i munnen.

Myt 2: ”Du kan dö av att pierca tungan”
SVAR: Ja, det har hänt. Det är ovanligt men det finns flera dödsfall som orsakats av tungpiercings. En piercing kan, liksom alla typer av ingrepp, utvecklas till en allvarlig infektion. I några fall har infektionen spridit sig från munnen till hjärnan och då kan det gå riktigt illa.

Myt 3:”Brosk à la Anna Anka-style kan skydda dig mot cancer och andra farliga sjukdomar”

SVAR: Nej. Anna Ankas påstående grundar sig i en kampanj som en hajproduktssäljare, William Lane, drev på 90-talet. Han hävdade att hajar inte får cancer och att man kan bota cancer genom att äta hajbrosk. Detta visade sig genom flera studier bara vara struntprat. Hajar kan visst få cancer.

Myt 4: ”Afrikanska män är mer välutrustade”

SVAR: Vi vet tyvärr inte. Vissa undersökningar säger att så är fallet men det finns inga riktigt stora, och seriösa, undersökningar som kan bevisa det. Denna myt låter vi helt enkelt frodas och leva vidare till dess att motsatsen är bevisad… Dream on!

Myt 5: ”Vi använder bara använder tio procent av hjärnan”
SVAR: Nej! Trots att denna myt florerat i över hundra år lever den vidare. Människan utnyttjar hela sin hjärna hela tiden, ingen del är helt inaktiv. Fast visst är det roligt att inbilla sig att man har stora, outnyttjade resurser?

Myt 6: ”Du kan dö av att dricka för mycket vatten

SVAR:  Ja, det kan vara livsfarligt att dricka så mycket som många gör. Det här med åtta glas vatten om dagen härstammar från en amerikansk rekommendation från 1945. Vi glömmer dock att vi får i oss massor av vätska genom maten vi äter och andra drycker såsom mjölk, kaffe och juice. Rekommendationen ska du alltså ta med en nypa salt. Att överkonsumera vatten leder i bästa fall till upprepade toabesök, i värsta fall till vattenförgiftning och inkontinens. Saltbalansen kan rubbas och överskottet av vattnet pressas ut i cellerna, bland annat till hjärnan som i sin tur svullnar upp och då kan du dö på grund av att blodtillförseln stryps. Speciellt farligt är det att dricka för mycket om du är gravid eller har njur- eller hjärtfel. Så drick bara när du är törstig, inte annars!

Myt 7: ”Om du har datorn mycket på magen kan du bli steril”
SVAR: Nja, eventuellt kan killars spermieproduktion störas om pungen ständigt värms upp av datorn. Pungkulorna hänger ju i sin lilla skinnpåse nedanför snoppen av en anledning – att hålla temperaturen på 33-34 grader. Givetvis är det inte bra att de utsätts för onödig värme! Att strålningen från datorn eller mobilen ska kunna påverka fertiliteten hos kvinnor och män finns det ännu inga bevis för, men för att vara på den säkra sidan kan du ju skjuta ner datorn lite mot knäna.

Myt 8: ”Det går att kräkas upp sin egen avföring”
SVAR: Japp, det stämmer. Fenomenet kallas för fekala kräkningar och kan inträffa om du är väldigt förstoppad. En sjuksköterska vi varit i kontakt med hälsar att det händer titt som tätt på sjukhuset och att det inte är jättetrevligt, speciellt inte för den som bajskräks.

Myt 9: ”Lägger du en tand i ett glas coca cola på kvällen är den helt borta på morgonen”

SVAR: Nej, emalj är det hårdaste materialet i hela kroppen och en tand som läggs i coca cola blir brunfärgad efter några dygn, men det tar ungefär ett år innan den fräts sönder helt!

Myt 10: ”Du kan skada ögonen om du läser i mörkret eller sitter för nära tv:n”

SVAR: Nej, vad än din mamma och pappa säger så är det inte sant. Dålig belysning skadar inte ögonen. Du kan få tillfälliga symptom, som trötthet, när du överanstränger ögat för att se men de går över.

omslag5liten

Psst! I VeckoRevyn som finns ute i butik nu kan du läsa om fler spännande myter. Där hittar du även en intervju med September, en rolig kändisartikel med bland annat Andreas Weise, Cimon Lundberg och Tyra Sjöstedt. Det och mycket mer hittar du i VR nummer 5, som finns att köpa nu!