in

Så vet du om du lider av D-vitaminbrist (det är SJUKT vanligt!)

sol dragare

D-vitaminbrist är vanligare än man tror, och om du inte får i dig tillräckligt med vitamin D är det dags att ändra på det nu! Mer

Solen är en stor källa till att vi får i oss D-vitamin eftersom det bildas naturligt när solens UVB-strålar når vår hud, men eftersom vi bor i Sverige (som är kallt och mörkt i typ ett halvår) så är det extra viktigt att vi anstränger oss för att få tillräckligt med D-vitamin även när det inte är sommar.
Gynekologen Sherry Ross är kvinnohälsoexpert och säger till Refinery29 att D-vitamin ska prioriteras eftersom att den har många hälsoförmåner. Förutom att D-vitamin är viktig för vårt skelett, våra tänder och vårt immunsystem visar studier att D-vitamin även kan hjälpa till att hålla motverka sjukdomar så som multipel skleros, hjärtsjukdomar och bröstcancer.
Att upptäcka att man har D-vitaminbrist är inte helt lätt. Symptom kan vara trötthet, muskelsvaghet och muskelsmärtor, men det är svårt att veta säkert utan att ta en blodprov. Man tror att en miljard människor på jorden har D-vitaminbrist, så risken att man har det är inte direkt liten. Här följer ett par tips för att veta om du har tillräckligt med D-vitamin i din kropp.

Hur vet man om man får tillräckligt med D-vitamin?

Som sagt, om man vill veta alldeles säkert att man får tillräckligt med D-vitamin måste man gå till doktorn. Håll utkik efter symptomen ovan, och ring en läkare om du känner att det passar in på dig och att du tror att du har D-vitaminbrist.

Hur man man öka sitt D-vitaminintag?

Dr. Dana G. Cohen rekommenderar att att man ska få sol på sig minst tio minuter per dag för att hjälpa sin hud att skapa D-vitamin (glöm inte att det är superviktigt att använda solskyddsfaktor oavsett årstid!). De med mörkare hudton kan dock inte absorbera lika mycket UVB-strålar eller skapa lika mycket D-vitamin i huden som de med ljusare hy. Dr. Cohen säger och att de som lever i kallare klimat (aka vi i Sverige) inte kan få upp en bra D-vitamin av att bara solen.
Man kan få i sig D-vitamin av livsmedel så som fet fisk och äggulor, men det är svårt att få upp en tillräcklig nivå av D-vitamin av enbart matintag. Istället kan man köpa D-vitaminpiller för att få upp nivån. Kom dock ihåg att det inte är bra med för hög nivå av D-vitamin heller, så om du är osäker på vad som är lagom för dig (vilket är olika för alla) så rekommenderar vi ändå att du ska gå till läkaren så att ni tillsammans kan komma fram till om du behöver, och i så fall hur mycket, mer D-vitamin du behöver.