in

Så vet du om du är drabbad av social jetlag – och så påverkas din kropp

social jetlag
Vladislav Muslakov

För att förhindra att drabbas av effekterna av social jetlag ska du nog strunta i att sova länge i helgen. Mer

Att sova lite extra länge de dagar när man är ledig från plugg och jobb är något många gör, inte så stor grej va? Jo, enligt en ny studie så är den här vanan en stor grej. Det är nämligen ett tecken på social jetlag.

85 procent av människor somnar och vaknar senare på sina lediga dagar. Denna rutin orsakar kronisk trötthet och triggar ett dåligt humör. Forskning visar också att social jetlag kan öka risken för hjärtsjukdomar med elva procent.

– De här resultaten indikerar att regelbunden sömn, bortsett från varaktig sömn enbart, spelar en viktig roll för vår hälsa. Det antyder att ett regelbundet sömnschema kan vara en effektiv, relativt enkel, och billig förebyggande behandling för hjärtsjukdomar så väl som många andra hälsoproblem, säger studiens författare Sierra B. Forbush till sajten EurekAlert.

Vad är social jetlag egentligen?

Social jetlag var en snackis 2012 också, då det kopplades samman med fetma. Forskare kom också fram till att de som lider av social jetlag var mer troliga att konsumera koffein, att röka och dricka mer alkohol än en genomsnittlig vuxen, samt vara mer deprimerade.

Men varför heter det då social jetlag?

– Beteendet ser ut som att man en fredag kväll skulle flyga från Paris till New York eller Los Angeles till Tokyo på måndagen och sedan flyga tillbaka igen. Då social jetlag nästan ser ut som en rese-jetlag kallar vi det social jetlag. Man måste leva ett liv i nästan tre tidszoner om man jämför med sin biologiska klocka, förklarar forskaren Till Roenneberg, som myntat uttrycket, till sajten WebMD.

Så säg hej då till sovmorgnarna och håll dig till ett sömnschema, med förslagsvis runt sju till åtta timmar sömn per natt.