in

Så sparar du mer pengar

dragarevaska
Så sparar du mer pengar

Den som spar hon har. Här är tipsen som ger din kontroll över din ekonomi – nu!

Mer

dragarevaska

Räntekris, ränteschmis – eller? Nja, tyvärr får du nog räkna med att sämre tider är på väg. Men lugn, Veckorevyn vet hur du tar kontroll över din ekonomi!

1. Bilen

Samåk, åk kollektivt, promenera eller cykla till jobbet. Sälj bilen om du inte behöver den. Amortera av billånet i samma takt som bilens värdeminskning.

2. Försäkringar

Gå med i en a-kassa så att du har ett grundskydd mot arbetslöshet. Titta över dina försäkringar och jämför villkor och priser hos olika försäkringsbolag. Se över ditt eget och familjens personskydd. Gruppförsäkringar är billigare än vanliga försäkringar.

3. Bolånen

Bind inte räntorna nu. Enligt bedömare sjunker räntorna nästa år igen. Har du flera smålån: slå ihop dem och ta ett större lån med lägre ränta.

a

Dags att skippa bilen, Paris.

4. Vardagsutgiftarna

Gör inga impulsköp. Se över dina småutgifter. Köp mindre godis och fika mer sällan. Sluta röka. Ett paket cigaretter per dag kostar 18 000 kr per år. En latte per dag och en chipspåse i veckan kostar drygt 10 00 kr på ett år, enligt Privata affärer.

5. Mobiltelefoni och bredband

Du kan spara tusenlappar varje år med rätt abonnemang. Granska noga operatörernas villkor innan du tecknar avtal. Läs mer på konsumenternas tele- och internetbyrå, www.ktib.se

6. Sparande

För kortsiktigt sparande är ett sparkonto med bra ränta det bäst alternativet. Tänk på att om dagens inflationstakt på cirka 4% håller i sig, måste du ha en sparränta som överstiger det för att inte pengarnas värde ska minska.

paris2

7. El

Välj rörligt pris hos en elsäljare som pressar priserna. Jämför olika bolags priser på www.energimarknadsinspektionen.se/elpriskollen. Och viktigt – minska elförbrukningen så mycket det bara går.

8. Mat

Storhandla och laga mat hemma. Handla inte på Seven Eleven eller på bensinmacken, där är det 15-25% dyrare än i matbutiker, enligt Konsumentverket. Ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute. En lunch kostar ca 70 kr per dag. Det blir ca 16 450 kr per år! Fler råd på www.ica.se, www.konsumentverket.se, www.arla.se

Vilket är ditt bästa spartips? Dela med dig!