in

Så slipper du skavsår!

bild 26
Så slipper du skavsår!

Hur mycket vi än älskar att kunna ta fram ballerinaskorna och sandalerna kan vi inte låta bli att bäva för skavsåren som kommer på köpet. VR tipsar om hur du slipper såren och lindrar de som redan dykt upp – här!

Mer

fotdragare

Knepen för dig som vill slippa skavsår:

Dra på strumporna
Ett par strumpor i skorna är faktiskt en av de mest effektiva metoderna mot skavsår. Strumpan minskar friktionen mellan sko och fot och fångar dessutom upp fukt. Men visst, ett par tennissockor i ballerinorna är ingen höjdare, eller hur? Som tur är finns det små specialanpassade strumpor att köpa i de flesta klädbutiker. Håll utkik efter modellen ”steps” och välj ett par i din egen hudton så syns de knappt!

Försvarets hudsalva
Det klassiska sticket är försvarets favorit av en anledning. Stryk på salvan på områden där du brukar få skoskav för att få ett ”glid” mellan sko och fot. Mindre friktion, mindre skavsår! Försvarets hudsalva hittar du på Apoteket.

Plåstra och tejpa

Låt plåstret åka fram i förebyggande syfte. Har du allvarliga problem är specialutvecklade plåster som Compeed ett bra alternativ, medan du som har tillfälliga problem klarar dig fint med vanlig plåstertejp/tunn kirurgtejp som låter huden andas. Använd INTE vanliga plåster då de lätt börjar glida runt på fuktiga fötter och därför kan orsaka ännu fler skavsår.

Välj rätt skor
Nej, det spelar ingen roll om de dösnygga ballerinorna bara finns i en storlek för små, vill du slippa skoskav är ett par skor i rätt storlek en regel. Lägg gärna lite extra pengar på ett par skor i bra kvalitét som till exempel skinn, då skor i plastiga material stänger in både foten och fotsvetten… Tygskor är ett utmärkt sommaralternativ!

Så lindrar du skavsår:

När skadan är skedd…

Tvätta
Håll blåsor och sår rena för att förhindra infektioner och snabba på läkningsprocessen. Tvättar gör du bäst med tvål och vatten.

Undvik att sticka
Att sticka hål på skoskavsblåsor är inte altid en bra idé. Låter du blåsan vara kommer läkningen ske både snabbare och lindrigare. Men, är blåsan riktigt stor och smärtande kan du göra ett litet hår i kanten av blåsan med en steriliserad nål. Var försiktig och rengör noga med under rinnande vatten efter.

Avlasta

Se till att avlasta både blåsor och sår, både för lindra smärtan och underlätta läkningsprocessen. Använd antingen plåster som är specialutvecklade för skavsår och blåsor eller filtringar som du klistrar runt blåsan.

Lufta
Håll fötterna borta från skor och varma strumpor så gott det går. Ta av dig skorna så fort du kommer hem och gå inte onödligt långa promenader förrän skavsåren läkt helt.