in

Så rakar du dig rätt — ja det finns ett sätt

how to shave

Känner du för att raka ditt underliv är det viktigt att göra det på rätt sätt. Huden kring könsorganet är extra känsligt, tunt och ph-värdet i slidan kan påverkas om du använder fel produkter. Här listar vi sex steg att följa när du ska raka dig. Mer

Håret kring underlivet växer, precis som på alla andra ställen på kroppen där du har behåring, av en anledning. Anledningen till det finns där är för att absorbera svett och förhindra smuts och bakterier från att leta sig in i slidan. Håret kring könet har dock en till arbetsuppgift och det är att skydda dig från svampinfektioner och könssjukdomar som herpes.

– När du rakar ditt könshår lämnar du därför ditt underliv mer sårbart för infektioner, säger hudläkaren Dr Rachel Nazari till Teen Vouge.

Att raka sig är frivilligt och inget krav oavsett om du är kille, tjej eller ickebinär. Att raka armar eller ben är inte lika känsligt som att raka ditt underliv så för att minska risken för att slinta med hyveln eller få inflammerade hårsäckar vid slidan har vi en guide för hur du rakar dig på säkrast sätt.

shave

Trimma håret

Istället för att raka bort allt på en gång kan man börja med att trimma ner lite i taget. Detta går lika bra med en liten sax som med en trimmer-apparat.

Skrubba

Använd något att skrubba kroppen med innan du ska raka, det kan vara en blöt handduk eller en mild kroppsscrub. Gör detta någon dag innan du ska raka och skrubba inte inuti slidan utan bara utvärtes. Genom skrubben blir det möjligt att kunna raka så nära hårsäckarna som möjligt.

Rakgel

Det viktigaste när du rakar är att ha en skonsam och oparfymerad rakgel för att bevara ph-värdet i underlivet och göra huden mindre irriterad. Ett obalanserat pH-värde i underlivet kan orsaka svampinfektioner eller bakteriell vaginos.

Raka åt rätt håll

När det är dags att raka så är det viktigt att raka medhårs. Det kan hjälpa att dra ut huden där du ska raka så ytan blir jämn. Till exempel om du ska raka i ljumskar.

Skölja

Skölj av hårrester och rakgel vart eftersom för att ge rakhyveln ett jämnt underlag.

Återfukta

Använd en oparfymerad After Shave som kyler ner området du rakat, för att förhindra röda prickar, irritation och inflammerade hårsäckar.

Vad gör du om du får en inflammerad hårsäck?

En inflammerad hårsäck uppstår när ett hårstrå som är påväg att växa ut, skruvar sig och växer inåt istället. Din kropp reagerar på detta som något fientligt och försöker därför bekämpa det som en infektion, därför blir det en irriterad och känslig bula. Du förhindrar detta genom att använda nya rakhyvlar där rakbladet inte blivit slitet eller inte använda alldeles för tighta jeans (speciellt om du är nyrakad). Att skrubba huden lätt är också ett sätt att förhindra inåtväxta hårstrån.

Hur undviker du att skära dig?

Eftersom huden kring slidan är så pass tunn är det lätt hänt att skära sig om man slinter med rakhyveln. Det undviker du om du bara rakar där det finns mycket hårväxt och hoppar att raka på insidan av blygdläpparna eller alldeles intill slemhinnorna, där är de lätt att få små sår som sedan blir infekterade eller irriterade.