in

Så påverkas dina drömmar av coronakrisen

coronavirus drömmar
Bild: Gregory Pappas / Unsplash

Tillhör du en av dem som drömmer livliga, intensiva och stressiga drömmar just nu? Det finns en förklaring. Mer

Drömmer du livliga, intensiva, detaljrika, negativa och stressiga drömmar mer än vanligt just nu? Om vi ska tro forskarna är du inte ensam om att känna så. Att våra drömmar påverkas av hur stressade vi känner oss är ingenting nytt, men studier visar även att intensiva drömmar kan vara direkt kopplade till en global kris – exempelvis den pandemi vi nu går i genom.

Redan i samband med 11 september-attackerna kunde en studie från Beth Israel Deaconess Medical Center visa hur testpersoners drömmar blivit dubbelt så negativa och stressiga, jämfört med innan terrorattentatet. Särskilt påverkade blev personerna om de konsumerade mycket information, exempelvis nyheter, om själva händelsen. Enligt studien går det att förstå hur bra man hanterar en traumatisk händelse genom att analysera sina drömmar.

– Om du fortfarande ser specifika traumatiska bilder i dina drömmar så betyder det att dessa stressiga händelser inte behandlas tillräckligt, säger Robert Stickgold, sömnforskare och medförfattare till studien, till ScienceDaily.

En annan förklaring kan, enligt Refinery29, vara att vi oftast drömmer som mest intensivt under REM-sömnen. Och om du känner dig mer stressad än vanligt eller kanske sover mer just nu till följd av mer tid i karantän, kan detta bidra till att du befinner dig i den drömfasen oftare. Oavsett är det viktigt att försöka ta reda på vad dina intensiva drömmar försöker säga dig, menar Layne Dalfen som är drömtydare, i en intervju med Refinery29.

– Om du har känslor om coronaviruset kanske du inte uttrycker dessa tillräckligt mycket, säger hon.

Tips! Så kan dina drömmar bli lugnare under coronakrisen

Här är några tips som kan hjälpa dig att drömma lugnare och mer fridfulla drömmar under coronakrisen.

Skriv en drömdagbok

Precis som Robert Stickgold säger kan dina intensiva drömmar bero på att du inte bearbetar dina känslor tillräckligt mycket, i det här fallet inför coronaviruset. Det kan därför vara en idé att skriva drömdagbok för att lättare kunna analysera dina drömmar. Helt ärligt, ibland är drömmar (särskilt stressiga drömmar) totalt obegripliga. Genom att skriva ner dem kanske det blir lättare att förstå sig på vad det är drömmarna vill säga dig.

Gör något lugnt innan du ska sova

Att se en film eller en serie som går i alldeles för högt tempo eller innehåller många intryck kan vara en dålig idé just nu. Försök minimera dina intryck stunden innan du ska sova. Kanske läsa en bok, ta ett bad eller lyssna på lugn musik?

Begränsa din nyhetskonsumtion

Att hålla sig uppdaterad om de senaste rekommendationerna är en självklarhet. Men behöver du verkligen trettio nyhetsflashar om dagen som uppdaterar dig om det senaste gällande coronaviruset? Om dina drömmar är stressiga just nu och kan kopplas till coronakrisen, eller om du har svårt att sova på nätterna, kan det vara dags för dig att stänga av notifikationerna.