in

Så påverkas din kropp av bakfylla – 7 varnande exempel

bakfull

Att alkohol inte är nyttigt för kroppen är såklart ingen nyhet. Men även bakfyllan som kommer efteråt är skadlig. Här är 7 otrevliga effekter bakfyllan skapar, och som kanske får dig att tänka till i förväg nästa gång du tänker dricka något alkoholhaltigt. ”Better safe than sorry” som man brukar säga. Så drabbar bakfyllan din kropp:

Mer

1. Sömnen störs

Alkoholen stör din sömnrytm, så när du vaknar är du inte utsövd även om du sovit lika länge som vanligt. Alkohol förvärrar också dina eventuella sömnproblem, som sömnlöshet och sömnapné (andningsuppehåll under sömnen).

insomnia

2. Mage och tarmar tar stryk

Intag av alkohol gör att tarmarna tar upp mindre vatten vilket kan orsaka diarré. Alkohol kan orsaka inflammation i magslemhinnan vilket i sin tur leder till illamående, magont och att du kräks. Alkohol ökar även magens produktion av magsyra vilket kan leda till magont och sårbildning – i allvarliga fall kan du kräkas blod och då är det läge för ett besök på akuten.

throw up

3. Uttorkning och yrsel

Alkohol torkar ut kroppen, vilket bland annat leder till muntorrhet, yrsel, huvudvärk – och såklart att du blir törstig.

uttorkning

4. Blodsockret sjunker

När din kropp bryter ner alkoholen sjunker ditt blodsocker, vilket i sin tur gör dig trött och svag.

bakfylla

[adSpace placement=”manual”]

5. Korttidsminnet blir sämre.

Vätskebristen påverkar också hjärnbarken där korttidsminnet sitter. När du är bakfull glömmer du alltså lättare bort saker. Men även långtidsminnet som sitter i lillhjärnan försämras, det är där all kunskap om hur vi gör olika saker lagras.

tappat minnet

6. Hjärtat slår snabbare

Och hjärtat kan även slå oregelbundet. Detta orsakas också av vätskebristen som gör att kroppen får brist på kalium och natrium, två mineraler som påverkar hjärtats rytm.

heart beating

7. Huden blir torr och trött

Alkoholen gör att din hud blir torr och fnasig, och du ser trött ut. Det blir inte bättre av att blodkärlen utvidgas så att ditt ansikte blir rött och svullet. Inte kul att se sig själv i spegeln då…

hangover mirror

Tack för inspirationen aktivtraning.se och refinery29.com