in

Så påverkar dieterna dig

bild 14
Så påverkar dieterna dig

Näringsbrist, tankelöshet och skador på inre organ. Farorna med  fel diet  är många…

Mer

8diet

Olagliga bantningspiller
Efedrinbaserade bantningspiller är olagliga i Sverige och har allvarliga bieffekter som depression och skador på inre organ. De lagliga bantningspiller som finns på marknaden är inte lika farliga, men däremot i 99 fall av 100 helt verkningslösa – spar dina pengar.

3diet

Fruktdieterna, till exempel grapefruktdieten
Att enbart äta en sak leder oundvikligen till näringsbrist, och frukt innehåller för lite fett, fibrer och proteiner för att din kropp ska må bra. Det kan också leda till större hälsoproblem – Linda Rosing kollapsade för några år sedan efter en tids fruktbantning.

Popcorndieten
I stort sett samma sak här – en ensidig kost ger dig helt enkelt inte allt du behöver. Popcorndieten är en extrem snabbkur, vilket också ökar risken att direkt gå upp i vikt igen. Dessutom blir du spyless på popcorn…

4diet

Pulverdieter
Måltidsersättningar ger dig förvisso alla ämnen du behöver i minimimängd, men risken är stor att du blir vrålhungrig på kvällen och överäter då. Du kan heller inte träna om du byter ut alla mål mot pulver.

Flygvärdinnedieten

Snabbantning in absurdum – den är kortsiktig, ensidig och alldeles för kalorisnål. Risken är precis som vid pulverdieterna överhängande att du överäter för att du blir hungrig.

5diet

LCHF
Low Carb High Fat är en diet som är bra om man lider av vissa sjukdomar, som till exempel diabetes eller högt blodtryck. Men den kräver, oavsett om du är fullt frisk eller ej, en riktig järnkoll på näringslära så att du inte äter fel och skadar kroppen. Hjärnan behöver kolhydrater, så för lite av den varan gör dig kort sagt korkad. Detsamma gäller Atkins.

Fasta

Du är kanske sugen på en detox genom att fasta? Tänk om, det enda du gör är att dränera kroppen på vitaminer och mineraler och i värsta fall rubba din ämnesomsättning. Dessutom blir du vrålhungrig och riskerar att hetsäta på kvällen. Det är vetenskapligt bevisat att det inte går att rensa kroppen på gifter på det här sättet.

6diet

3-timmarsdieten
Att äta var tredje timme håller blodsockret på en jämn nivå och du slipper energidippar. Förbränningen ökar, kroppen ställer aldrig in sig på svält och förutsatt att du äter bra mat i små portioner men ofta så är det här ett hälsosamt sätt att äta på.

The Zone/Zonen
En förnuftig metod som går ut på att äta 40 procent kolhydrater, 30 procent protein och 30 procent fett, vilket betyder att kroppen får lite av varje och lider inte brist på något. Viktminskningen är långsam vilket gör det lättare att hålla vikten sen. Nackdelen är att du måste mäta allt du äter för att pricka procentsatserna.