in

Så ofta ska du byta rakhyvel (du gör det INTE tillräckligt ofta)

byta rakhyvel
byra rakhyvel

Tillhör du skaran kvinnor som rakar sig då och då? Det är dags att slänga rakhyveln och köpa en ny – förmodligen gör du det ALLDELES för sällan. Mer

Det är den amerikanska sajten Refinery29 som med hjälp av dermatologen Whitney Bowe tagit reda på hur ofta man egentligen bör byta rakhyvel. Och svaret är inte glädjande för de flesta av oss – vi borde nämligen göra det (mycket) oftare.

– Kvinnor borde göra sig av med rakbladen efter några få användningar, eftersom de då har utsatts för bakterier, säger Bowe till Refinery29.

Hallå – några få användningar? Helt ärligt – hur många av oss gör det egentligen? Vi på VeckoRevyns redaktion gör det VERKLIGEN inte.

– Vid första tecknet på rost eller slöa blad, eller att det rycker i huden när du rakar dig, bör du kasta rakhyveln, säger Bowe.

Förvara inte rakhyveln i duschen

Hur ska man då göra för att få sin stackars hyvel att räcka längre? För det första så ska man inte förvara den i duschen, vilket ju kan tyckas opraktiskt.

Man ska efter att man använt den torka av den och ställa in den i badrumsskåpet eller på ett annat torrt ställe, för att förhindra bakterietillväxt. Det är också väldigt viktigt att rengöra den ordentligt – inget hår eller skum får vara kvar mellan bladen!

Bakterier kan orsaka röda prickar

En rakhyvel som inte rengjorts ordentligt och legat i duschen några veckor kryllar av bakterier. På känsliga områden, som bikinilinjen eller under armarna, kan det orsaka röda prickar. Det är ett problem många stöter på och som ofta skylls på inåtväxande hårstrån – men det kan alltså även handla om att din rakhyvel är smutsig och redo för soporna.

Så – har du en rakhyvel som legat i duschen några månader så är det bara att kasta den i soporna!