in

Så lindrar du solsvedan

1sol
Så lindrar du solsvedan

Glöm brända axlar och ömmade hud – lösningen stavas sun. VeckoRevyn lär dig allt du behöver veta om första hjälpen för sommarhuden.

Mer

Vad är after sun och hur fungerar det?

1sol

SVAR: After sun-produkter ska kyla och lindra brännande och solsvedd hud. En after sun-creme ska motverka att huden fjällar, se till att huden behåller sin bruna färg längre och även ersätta den fuktförlust som solning innebär för huden.

När ska man använda after sun?

SVAR: After sun är ungefär som en bodylotion, men du använder den när du har vistats i solen och huden fått färg. Allra bäst är om du smörjer in dig på kvällen, när du känner dig färdig med solen för dagen. Tänk också på att en del after sun-cremer kan reagera negativt på direkt solljus, så se upp!

Vad innehåller after sun-cremer?

SVAR: Tanken är att en after sun ska dämpa rodnader, motverka fjällande och verka kylande. Många av dem innehåller därför återfuktande och lugnande ingredienser, som till exempel växtoljor och aloe vera. En del innehåller också ämnen som ska förstärka solbrännan.

Vem kan använda after sun?

2sol

SVAR: Alla hudtyper som har tillbringat lite för mycket tid i solen. Har du känslig hud, satsa på en after sun som inte innehåller parfym.

Hjälp, jag har solat för länge och min hud är helt röd! Kan en after sun garantera att jag inte kommer att börja fjälla?

SVAR: Nej, eftersom skadan redan är skedd blir det nog tyvärr lite svårt att undvika fjällandet helt. Däremot kan en after sun bromsa upp processen. Dessutom är en after sun återfuktande, något som din hud verkligen behöver just nu.

Blanda din egen after sun!

5sol

Lugnande lavendel

Du behöver:
65 ml oparfymerad bodylotion
30 droppar lavendelolja
20 droppar kamomillolja

Gör såhär:
1. Häll upp bodylotionen i en skål.
2. Blanda i oljorna och rör om.
3. Häll upp blandningen i en flaska som går att återförsluta.
4. Smörj in för att dämpa och lugna solsvedd hud.