in

Så kan stress påverka din hy – här är symptomen att hålla koll på

stress dragare

Att vara stressad kan inte bara leda till att man till exempel sover dåligt eller ont i magen – stress kan också påverka din hy. Mer

Om man är stressad kan man förutom att känna det i sin kropp även se det på sin hy. När vi stressar utsöndrar vår kropp hormoner och kemikalier som kortisol, adrenalin och histamin, berättar kosmetiska dermatologen Dr. Marnie Nussbaum för Bustle. De signalerar alla till din hud att göra eller inte göra olika saker som påverkar hudens hälsa och utseende.

Dr. Nussbaum förklarar att kortisol särskilt påverkar andra hormoner som i sin tur påverkar huden, vilket kan resultera i akne i ansiktet och på ryggen, samt utbrott av eksem, psoriasis och andra inflammatoriska hudtillstånd. Det kan också förvärra nässelfeber och utslag man redan har på kroppen.

Stress kan också förändra ens andningsmönster, säger Dr. Nussbaum, och göra så man andas ytligt och blir rödare i ansiktet. Det kan ändra ens sovmönster, vilket kan göra att vätska samlas under ögonen och orsakar svullnad. Stress kan även förändra ens ansiktsuttryck genom att snörpa ihop läpparna och rynka på ögonbrynen, vilket gör att rynkor och fina linjer uppkommer tidigare.

Så om du märker symptom på din hud som inte har med ålder, hudtyp eller livsstil att göra kan det vara tecken på stress. Håll alltså utkik efter fina linjer, tappad elasticitet i huden, igentäppta porer, fet hy, finnar, irritation, känslighet, rodnader, utslag, torra fläckar eller ojämn hudton.

Om du känner dig stressad ska du, förutom att se över var stressen kommer ifrån och göra något åt det, vara extra noga med att återfukta kroppen och dricka mycket vatten, då kroppen lätt torkar ut när man är stressad.