in

Badbomb-inte din fittas bästa vän!

badbomb veckorevyn

Att krypa ner i ett varmt bad med en badbomb är livet! Men hur bra är de egentligen för kroppen? Inte alls, i alla fall inte för fittan. Mer

Oavsett om den är en rosa, röd, svart, glittrig eller formad som ett hjärta så gör alltid en badbomb badet lite lyxigare. Magin som uppstår så fort den nuddar vattnet och hur färgerna sprider sig i hela badkaret. Åter igen, lyx!

Men hur härliga det än är och hur mycket bättre badupplevelsen blir med dem så finns det såklart baksidor. En del av er har säkert tänkt på det förut men för många kan det här nog komma som en bomb (förlåt…).

Låt oss gå igenom lite hur din favoritbadbomb faktiskt skadar din fitta.

Badbomber är både parfymerade och färgade

En riktigt bra badbomb ska både lukta mycket (och gott, såklart!) och ha snygga färger. Men för att få till de där lukterna och färgerna måste tillverkarna använda mycket parfym och färg.

Det är lite här problemet uppstår när det kommer till att ta hand om din fitta eftersom fittans pH-balans inte mår bra av någonting som är parfymerat.

– Det är bra att undvika parfymerade tvålar, geler och antiseptiska produkter eftersom de kan rubba den normala balansen mellan bakterier och pH-värden i fittan och i sin tur kan leda till irritation, säger Vanessa Mackay, talesperson på Storbritanniens kungliga högskola för förlossningsläkare och gynekologer, till Metro.

Så, produkter med mycket, eller parfym över huvud taget, kommer troligtvis göra det svårare för din fittas självrengörande processer.

…och det kan leda till svampinfektioner

Om du har märkt att du lätt får svamp så kan dina badbomber vara boven i dramat. De parfymerade produkterna kan alltså påverka de goda bakterierna (som ju är där för att få allting att fungera smärtfritt) och i sin tur orsaka infektioner eller inflammationer.

Att sitta i badet länge kan ge dig urinvägsinfektion

Det finns de som inte alls gillar att bada och säger att det är “som att bada i sin egen smuts”, och det är faktiskt inte ett helt felaktigt påstående.

[adSpace placement=”auto”]

Ligger du länge i badet så kan det varma vattnet, i kombination med parfymerna och smutsen leda till en jobbig urinvägsinfektion.

Använder du badbomber men känner inte att det påverkar fittan? Vad skönt! Men användandet av såna produkter påverkar fittan vare sig du vill det eller inte och gör den rent allmänt “ledsen” eftersom allt inte är helt naturligt.

Sen finns det ju de där badbomberna med extra allt

Vi pratar om de där som till och med innehåller glitter. Precis som du nog förstår själv så är glitter varken bra för din fitta – eller miljön för den delen med tanke på alla mikroplaster som finns i.

Glitter är svårt att skölja bort och fastnar lite överallt, även på fittan. Så, nä, håll dig borta från glitter i badet!

Frukta icke – du kan fortsätta bada!

Att använda badbomber regelbundet kommer troligtvis påverka fittan och öka riskerna för urinvägsinfektion. Men det gör sex också. Faktum är att sex är den vanligaste anledningen till att bakterier hamnar på fel ställe.

Så om ett bad får dig att må bra – bada för tusan!

Efter att artikeln publicerats kontaktades vi av badbombstillverkaren Lush som kommenterade artikelns innehåll i ett mail.

Lush skriver att deras badbomber med glitter är helt plastfria och att de använder sjögräs, naturliga mineraler och syntetisk mika tillsammans med livsmedelsfärger i sina produkter. De hävdar att innehållet i deras produkter inte är något som förorenar miljön och inte skadar kroppen samt att parfymen i deras produkter är eteriska oljor och ibland mysk.

Källa till artikelns huvudinnnehåll: Metro