in

Så kan du hjälpa kvinnor som blir utsatta för mäns våld

mans vald mot kvinnor hjalpa

Vi har kommit en god bit på vägen att tala öppet om mäns våld mot kvinnor. Men vi behöver göra mer. Hur kan vi hjälpa? Mer

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem som finns över hela världen. Våld mot kvinnor existerar överallt – oberoende av kultur, religion, etnicitet, sexualitet och ålder. Enligt UN Women utsätts 35 procent av jordens kvinnor för våld av män. Våldet sker inom och utanför relationer och är både fysiskt och psykiskt. Det kan kännas hopplöst att leva i en värld där våldet tar en sådan stor plats. Här är några saker du som privatperson kan göra för att stötta kvinnor i svåra situationer.

1. Stötta en kvinnoorganisation

Kolla upp kvinnoorganisationer och hör av dig till dem och se hur du kan hjälpa. Allt från donationer till ditt engagemang är viktigt. Kvinna till kvinna, Sida, Kvinnofridslinjen, Tris och Tjejzonen är några exempel på organisationer som varje dag jobbar med att stötta kvinnor och stoppa våldet.

– Utöver att skänka pengar kan man exempelvis signa upp och följa vårt nyhetsbrev eller bli volontär, säger Linda Kaplan, kampanjansvarig på Kvinna till Kvinna. 

2. Bli volontär

Bli volontär för föreningen Storasyster. Arbetet innebär bland annat att du chattar med utsatta unga kvinnor som behöver någon som lyssnar och stöttar. För att kunna ansöka om att bli en storasyster måste du vara 20 år gammal. Här kan du ansöka.

3. Ring polisen

Ha civilkurage. Uppfattar du en hotfull stämning eller hör du din granne eller någon i din omgivning utsättas för våld, ring polisen. Hellre en gång för mycket än en gång för lite. 

4. Våga prata om det

Det är ofta skamfullt och tabubelagt att lyfta upp dessa samtalsämnen. Våga prata om våldet och dela erfarenheter med folk.

5. Gör research

Politikerna har mycket makt när det gäller att förebygga våld mot kvinnor, ekonomiskt stöd till kvinnojourer och utbildning kring ämnet. Inför varje val bör du därför kolla upp var partierna står i frågor gällande våld och sexuella trakasserier mot kvinnor, och göra det till en viktig fråga när du ska lägga din röst.