in

Så hanterar du nyhetsflödet i coronatider – en guide i 7 steg

så hanterar du nyhetsflödet
Bild: AbsolutVision / Unsplash och Anh Nguyen / Unsplash

Oro, stress och koncentrationssvårigheter. Att nyhetsflödet kan väcka en hel del känslor just nu är inget konstigt, men vad kan du göra för att hantera situationen? Mer

Under en pandemi som den vi nu går igenom är det lätt att känna sig orolig och ängslig. Nyhetsflödet kan kännas överväldigande, och även om du inte har blivit drabbad personligen kan tragedin kännas nära. Det är inte så konstigt. I en intervju med Bustle menar psykologen Joshua Klapow att stressande nyheter kan ge symtom som andnöd, koncentrationssvårigheter och panik.

När vi exponeras för nyheter på det sättet som vi gör idag, är det viktigt att vi själva tar ansvar för vad, hur och på vilket sätt vi tar del av dem. För det finns faktiskt saker vi kan kontrollera och som i sin tur kan få oss att må bättre. Inspirerade av Bustles lista över saker du kan göra för att hantera nyhetsflödet kommer här några tips, men kom ihåg att det är helt okej att känna sig orolig. För även om du kan bestämma över hur du ska ta del av nyheter, betyder det såklart inte att dåliga saker slutar hända – och förmågan att känna saker i samband med den här typen av situationer är inget dåligt i sig. Det visar att du har medkänsla!

1. Schemalägg din nyhetskonsumtion

Steg nummer ett! Begränsa din nyhetskonsumtion. Det är inte bara vi som säger det, till och med Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar alla ängsliga själar att begränsa sitt nyhetsintag. Du ska absolut inte undvika nyheter helt, det är såklart viktigt att hålla sig uppdaterad! Men ett tips är att schemalägga din nyhetskonsumtion. Den kan exempelvis vara att läsa nyheter en halvtimme på morgonen och en halvtimme på kvällen. Sätt en timer och lägg undan mobilen, stäng av radion eller TV:n när tiden har gått ut.

stressad av nyhetsflödet
Bild: Vladislav Muslakov / Unsplash

2. Vänd dig till tillförlitliga källor

När det kommer till pandemier som den här är vår gissning att en statsepidemiolog vet mer än en influencer. Lyssna på myndigheterna och ta del av nyheter som kommer från tillförlitliga källor. Folkhälsomyndighetens nyhetssida, regeringens pressmeddelanden eller public service är några alternativ. Även större nyhetssajter kan vara en bra källa, men se till att läsa mer än det som står i rubriken du får i flashen.

3. Stäng av nyhetsflasharna

Och på tal om nyhetsflashar – kanske är det dags att stänga av dem? Visst är det bra att hålla sig uppdaterad, men överväg om all information är nödvändig för dig att veta just exakt i stunden någonting händer (eller om du kan spara det till när du avsatt tid för nyheter!). Vi lovar, all viktig information kommer att nå dig oavsett och just nu kan det vara så att de där flasharna är en stor källa till oro och stress.

4. Bestäm vilka medier som passar dig

Text, ljud eller rörliga bilder? Det kan vara en bra idé att fundera över i vilken form nyheter känns mest lätthanterligt och förståeligt för dig. Känns det lättare för dig att ta in och bearbeta verkligheten genom rörliga bilder? Då är det ett alternativ för dig. Om du istället känner dig för påverkad av bilderna kan radio eller text vara ett bättre alternativ.

nyhetsflödet ger ångest
Bild: June O / Unsplash

5. Håll fast vid dina vanliga rutiner

Stress och oro sätter sig i kropp och själ. Och vi vet, i dessa tider kan det vara svårt – men försök äta, sova och röra på dig. Nu kanske du är hemma lite mer än vanligt, men att ta en promenad då och då kan vara bra för att motverka ångesten och oron som kommer med det rådande nyhetsflödet. Kan du inte gå ut kanske en träningsvideo hemma är en bra idé?

6. Lyssna på din favoritlåt och ta del av goda nyheter

Vad som får oss att må bra är såklart individuellt. Men i dessa tider kan det vara extra viktigt att hitta saker som får dig att må bra. Det kan verkligen vara en idé att hitta saker som tyder på positivt utveckling i världen just nu, så försök hitta källor till goda nyheter. Ett annat tips är att inte isolera dig! Håll den sociala distanseringen om du måste, men det betyder inte att du inte ska ringa en vän och prata om hur du känner. En sak som är säkert i allt det här är att du inte är ensam!

7. Tänk ut konkreta saker du kan göra för att hjälpa andra

Tänk ut några konkreta saker som du kan göra för att världen ska bli en bättre plats. Det säger Brennan C. Mallonee, som är hälsorådgivare, till Bustle. Ibland kan nyheterna få oss att känna oss hjälplösa, men ta kontroll över situationen genom att fundera ut en eller två saker som du kan göra för att världen ska bli en bättre plats. Det kan vara något så enkelt som att sätta upp en lapp i ditt trapphus där du erbjuder dig att gå och handla åt någon som är äldre eller som tillhör en annan typ av riskgrupp. Eller också kan det vara att ringa och prata med någon som kanske känner sig lite extra ensam just nu.