Oro, stress och koncentrationssvårigheter. Att nyhetsflödet kan väcka en hel del känslor just nu är inget konstigt, men vad kan du göra för att hantera situationen? Mer
Så hanterar du nyhetsflödet just nu – en guide i 7 steg
Ökad smittspridning, rysk militär på gränsen till Ukraina och drönare över kärnkraftverk i Sverige. Just nu kan nyhetsflödet kännas överväldigande, vilket inte är så konstigt. I en intervju med Bustle menar nämligen psykologen Joshua Klapow att stressande nyheter kan ge symtom som andnöd, koncentrationssvårigheter och panik.
När vi exponeras för nyheter på det sättet som vi gör idag, är det viktigt att vi själva tar ansvar för vad, hur och på vilket sätt vi tar del av dem. För det finns faktiskt saker vi kan kontrollera och som i sin tur kan få oss att må bättre. Inspirerade av Bustles lista över saker du kan göra för att hantera nyhetsflödet kommer här några tips, men kom ihåg att det är helt okej att känna sig orolig. För även om du kan bestämma över hur du ska ta del av nyheter, betyder det såklart inte att dåliga saker slutar hända – och förmågan att känna saker är inget dåligt i sig. Det visar att du har medkänsla!
1. Schemalägg din nyhetskonsumtion
Steg nummer ett! Begränsa din nyhetskonsumtion. Det är inte bara vi som säger det, till och med Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar alla ängsliga själar att begränsa sitt nyhetsintag. Du ska absolut inte undvika nyheter helt, det är såklart viktigt att hålla sig uppdaterad! Men ett tips är att schemalägga din nyhetskonsumtion. Den kan exempelvis vara att läsa nyheter en halvtimme på morgonen och en halvtimme på kvällen. Sätt en timer och lägg undan mobilen, stäng av radion eller TV:n när tiden har gått ut.
2. Vänd dig till tillförlitliga källor
Ta del av nyheter som kommer från tillförlitliga källor. Folkhälsomyndighetens nyhetssida när det kommer till coronarelaterade nyheter, regeringens pressmeddelanden eller public service är några alternativ. Även större nyhetssajter kan vara en bra källa, men se till att läsa mer än det som står i rubriken du får i flashen.
3. Stäng av nyhetsflasharna
Och på tal om nyhetsflashar – kanske är det dags att stänga av dem? Visst är det bra att hålla sig uppdaterad, men överväg om all information är nödvändig för dig att veta just exakt i stunden någonting händer (eller om du kan spara det till när du avsatt tid för nyheter!) Vi lovar, all viktig information kommer att nå dig oavsett och just nu kan det vara så att de där flasharna är en stor källa till oro och stress.
4. Bestäm vilka medier som passar dig
Text, ljud eller rörliga bilder? Det kan vara en bra idé att fundera över i vilken form nyheter känns mest lätthanterligt och förståeligt för dig. Känns det lättare för dig att ta in och bearbeta verkligheten genom rörliga bilder? Då är det ett alternativ för dig. Om du istället känner dig för påverkad av bilderna kan radio eller text vara ett bättre alternativ.
5. Håll fast vid dina vanliga rutiner
Stress och oro sätter sig i kropp och själ. Försök äta, sova och röra på dig som vanligt. Att ta en promenad då och då kan vara bra för att motverka ångesten och oron som kommer med det rådande nyhetsflödet.
6. Läs goda nyheter
Vad som får oss att må bra är såklart individuellt. Men just nu kan det vara extra viktigt att hitta saker som får dig att må bra. Det kan verkligen vara en idé att hitta saker som tyder på positivt utveckling i världen, så försök hitta källor till goda nyheter.
7. Tänk ut konkreta saker du kan göra för att hjälpa andra
Tänk ut några konkreta saker som du kan göra för att världen ska bli en bättre plats. Det säger Brennan C. Mallonee, som är hälsorådgivare, till Bustle. Ibland kan nyheterna få oss att känna oss hjälplösa, men ta kontroll över situationen genom att fundera ut en eller två saker som du kan göra för att världen ska bli en bättre plats. Det kan vara något så enkelt som att sätta upp en lapp i ditt trapphus där du erbjuder dig att gå och handla åt någon som är i karantän, eller också kan det vara att ringa och prata med någon som kanske känner sig lite extra ensam just nu.