in

Så hanterar du din fomo – expertens bästa tips

hantera fomo tips
Ryan Moreno / Unsplash

FOMO, fear of missing out, drabbar alla då och då. Men känner du att det sker lite för ofta och påverkar dig mer än det borde? Då ska du läsa expertens bästa tips för du hanterar FOMO. Mer

Sitter du på jobbet när solen skiner utanför och grips av tanken på allt du missar? Scrollar du Instagram och konstaterar att alla andras dag verkar så mycket mer innehållsrik än din egen? Det är du förmodligen inte ensam om. Fenomenet FOMO, “fear of missing out”, är kanske som mest slående i semestertider och det kan vara svårt att hantera det. Vi frågade KBT-terapeuten Britt-Marie Stridh om hennes bästa tips för att hantera sin FOMO.

 1. Utgå från dina egna värderingar.
  – Det är lätt att tro att gräset är grönare på andra sidan. Fundera istället på vad som är viktigt i just ditt liv.
 2. Tänk efter vad du tycker om att göra – egentligen.
  – Utgå från vad du har tyckt om att göra tidigare. Aktiviteten kanske ser härlig ut, men skulle just du verkligen tycka om den?
 3. Prioritera utifrån dig.
  – Ofta är relationer till vänner och familj viktigare än att hinna med många aktiviteter.
 4. Våga stanna upp.
  – Vi är ofta på väg hela tiden, vilket gör att man inte uppskattar vad man håller på med. Försök att fokusera på aktiviteten du är i.
 5. Träna på att säga nej.
  – Ta tid till att kolla din kalender och känn efter vad du faktiskt vill göra innan du säger ja till en aktivitet. Ge dig själv en paus och be om att få återkomma.
 6. Testa att göra ingenting.
  – Det är faktiskt viktigt att våga ha lite tråkigt. Prova att vara hemma ensam en kväll, och gör det mysigt!

Text: Siri Strand, Pillerpodden.