in

Så fixar du ditt CV

bild 3
Så fixar du ditt CV

Ett bra CV är otroligt viktigt när du söker jobb. Vilken info måste vara med och vad bör undvikas? VR hjälper dig på traven!

Mer

drag
1

Inled ditt CV med en kort sammanfattning av dig själv, din kompetens och vad du har för yrkesmässiga mål. Det är bra att dela in ditt CV i olika punkter där du nämner dina tidigare och nuvarande avställning, utbildning, din kompetens, språkkunskaper, om du har varit delaktig i någon organistaion som kan vara värd att nämna samt övrig information.

2

I ditt personliga brev ska det stå varför du söker just det här jobbet och hur dina tidigare erfarenheter och personlighet passar till den tjänst du söker. Vad har du för ambitioner med jobbet? Har du några speciella färdigheter eller styrkor?

3

Längden – Ta med det som är väsentligt för det jobb du söker. Alla dina fritidsintressen behöver inte stå med, då kan det lätt bli alldeles för långt och bortsorterat ut rekryterarens hög.
Stavfel och slarvfel – Ett slarvigt skrivet CV går sällan hem hos rekryteraren. Be någon annan läsa det du skrivit innan du skickar in din ansökan.
Lögner – Att hitta på eller fösöka dölja något upptäcks ändå alltid i slutändan och då blir jobbet definitivt inte ditt. Lika bra att vara ärlig från början, ärlighet varar ju längst.

4
plupp

Skriv dina personuppgifter överst i vänstra hörnet. Det ska finnas både på CV och personligt brev så att man ser att de hör ihop.

plupp

I ditt CV, skriv dina erfarenheter i kronologisk ordning, med det mest aktuella överst.

plupp

Börja inte med att skriva vad du heter och hur gammal du är, det står redan högst upp, dessutom är det tråkigt. Starta istället med någon av dina positiva egenskaper.

plupp

Skippa allt som är klyshigt, till exempel ”Jag är en person som kan hålla många bollar i luften”. Kom på något som är speciellt för dig, har du någon gång arbetat med flera projekt samtidigt så nämn det i texten.

plupp

Skriv ner dina karriärsmässiga mål som en punkt.

plupp

Skickar du ut flera ansökningar kan du använda dig av samma CV men anpassa det personliga brevet efter den tjänst du söker.