in

Så får du bättre matvanor

drag2
Så får du bättre matvanor

Exklusivt för VeckoRevyn ger Tom Sjöstedt, årets Kock 2008, sina bästa tips på hur du förbättrar dina matvanor!

Mer

tom

Vilket är det vanligaste misstaget många gör när de ska gå ner i vikt genom att äta nyttigt?
Svar:
Att man börjar äta lightprodukter som oftast innehåller mer socker istället för att äta vanliga råvaror, vilket är livsfarligt! Lightprodukter innehåller också mycket tvivelaktiga tillsatser och farligt sötningsmedel.

Det har varit mycket debatt den senaste tiden om vad som är bäst av tex Lätt & Lagom eller smör. Vilket ska man tro på?
Svar: Lätt & lagom är smör som är gjord på kemisk väg vilket är både äckligt och onyttigt. Det ska vara äkta smör. Man måste äta med måtta och sluta att äta när man är mätt, inte bara frossa för att det är gott! Sedan verkar folk glömma bort att man måste röra på sig för att kunna gå ner i vikt.

Okej, nu vill vi veta; får man äta bröd, är det verkligen så onyttigt?
Svar:
Det beror på. Äkta bröd på bageri kan man äta lite av. Fabrikstillverkat bröd är inte lika bra för kroppen och för eventuell viktnedgång. Du behöver endast äta 1-2 brödskivor av ett ”äkta” bröd medan du måste äta ganska många skivor av fabrikstillverkat bröd för att uppnå samma mättnadskänsla. Dessutom är de fullproppade med konstiga tillsatser för att kunna vara saftiga så lång tid som möjligt.

Pasta och potatis då?
Svar: Samma sak där egentligen… Pasta och potatis är gott och äter man det ibland så är det helt okej. Vill man gå steget längre så kan man utesluta det och ersätta med mer grönsaker, bönor och rotfrukter istället.

Kan du ge oss några konkreta tips på hur man får bättre matvanor?
Svar:
 Ät riktiga mejeriprodukter och skippa alla lightprodukter. Börja laga mat och försök minska på färdiglagad mat som du värmer själv. Variera kosten så mycket du kan! Ät mer fisk, det är väldigt nyttigt. Toppa allt det här genom att röra på dig mer. Försök få in mer träning i vardagen,  Ta t.ex. trapporna istället för hissen och gå till jobbet. Då lovar jag att kilona kommer att rasa!

Vill du få inspiration till matlagning så kan du kolla in Toms hemsida här.