in

Så dåligt är det för din kropp att äta konstgjort sötningsmedel

sotningsmedel dragare 1

Du kanske ska tänka efter en extra gång innan du slänger iväg vanligt socker till förmån för konstgjort sötningsmedel. Mer

Om man behöver ändra sina matvanor för att bli mer hälsosam är socker ofta den första saken som ryker. Istället är det konstgjort sötningsmedel som kommer in i bilden, då man tror att det är ett bättre alternativ. Think again, för konstgjort sötningsmedel kan vara ett lika dåligt som vanligt socker.

Konstgjort sötningsmedel kan verka bra då det inte innehåller några kalorier eller kolhydrater, men sanningen är att det inte är så bra för vår kropp ändå.

Om du regelbundet får i dig konstgjort sötningsmedel kan du förvirra dina kropps metabolism. Det beror på att varje gång du äter något sött frigörs dopamin i din hjärna, och som Hellogiggles skriver, kan det vara därför en kaka kan kännas som en belöning för att du jobbat hårt med något. Men eftersom konstgjort sötningsmedel inte innehåller några kalorier tror inte din kropp att den får något sött, även om din hjärna kan smaka det. Det triggar kroppen till att vilja ha mer söta saker. Om man då äter mer än vad man egentligen behöver eller kanske tänkte från början samlar kroppen på sig fett när det inte behöver det.

Konstgjorda sötningsmedel ökar också risken för vissa sjukdomar. Till exempel ökar sötningsmedlet Splenda risken att få typ 2-diabetes med 67 procent, och du kan också få ökad risk för högre blodtryck, Alzheimers sjukdom och metabolt syndrom.

Andra effekter av att äta för mycket konstgjort sötningsmedel kan innebära ändring i ens smakreceptorer och göra att man inte kan njuta av många naturliga råvaror. Det kan också innebära en ändring hos normalfloran i tarmen, och kan ändra ens känslighet mot insulin och förstöra ens matsmältnings-hälsa.

Med andra ord kanske du ska tänka efter en andra gång innan du lägger undan det vanliga sockret och byter ut det mot konstgjort sötningsmedel. Om du vill ha något sött är det bättre att du till exempel äter en frukt, en bit mörk choklad eller ha i lite honung i ditt te. På så sätt får både din kropp och hjärna något sött.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss