in

Så botar du flygrädsla – pilotens lugnande tips

hantera och behandla flygradsla
Leio McLaren / Unsplash

Hur ska man egentligen hantera flygrädsla? Vi har tagit hjälp av en pilot och en flygrädd person för att ta reda på de bästa tipsen och trixen för att bota sin rädsla. Mer

Flygplatsens surr fyller många med förväntan. Att gå ombord på ett flygplan innebär att man är ett steg närmare sin efterlängtade resa. Kanske är det dags för semester i sydligare breddgrader, där stränderna är långa och havet kristallklart, eller kanske är det dags att hälsa på en kär släkting. 

I de allra flesta fall innebär resor något positivt och de är sällan förknippade med ångest. Om man är inte är livrädd för att flyga förstås, vilket jag och många andra är. 

”Min flygrädsla bottnar i kontrollbehov”

Jag har flugit i hela mitt liv, men för några år sedan förändrades allt. Plötsligt insåg jag att jag saknade kontroll när jag flög och att jag hade väldigt mycket att förlora. 

Sedan den dagen har jag varit extremt rädd för att flyga. Detta har resulterat i ett obotligt kontrollbehov där jag ofta läser på om olika flygplan och hur de fungerar, statistik om olika flygbolag, varför de låter som de gör, vilka olika typer av turbulens det finns, vart flygplanet är tåligast och så vidare. 

Jag har helt enkelt svårt att lägga mitt liv i någon annans händer. Om jag ska vara ärlig hade det känts bättre om jag bara flög planet själv.

Hur vanligt är det med flygrädsla?

Visste du att omkring tre av tio personer känner obehag för att flyga? Vissa avstår från det helt medan andra bara tycker att start och landning är skrämmande. Oavsett är det ändå väldigt många som upplever obehagskänslor när de flyger. Ändå flyger vi mer än någonsin. 

Vad beror flygrädsla på?

Flygrädsla kan bero på flera olika saker. För mig handlar det om att förlora kontrollen (vilket egentligen är ganska absurt, då jag inte har särskilt mycket kontroll i varken tåg, bussar eller bilar heller). 

För andra kan det handla om klaustrofobi, en rädsla för trånga utrymmen, och känslan av att inte kunna ta sig ut. Rädslan kan också grunda sig i att personen varit med om något traumatiserande tidigare som därmed framkallar ångest.  

Det är egentligen inte svårt att förstå varför människor är rädda för att flyga – jag själv har väldigt svårt att förstå att en så stor maskin kan röra sig 10 000 meter upp i luften med hundratals människor ombord. Luftgropar sägs vara helt ofarliga, men nog verkar de kunna få mitt hjärta att stanna. 

tips för att bota flygrädsla
Bild: Pexels

Hur säkert är det egentligen att flyga?

En återkommande tanke som jag som flygrädd har är: ”Det sker ju flygolyckor hela tiden!” Men så är det naturligtvis inte. Just i denna stund befinner sig omkring 10 000 flygplan innehållande över 1 miljon passagerare i luften samtidigt. Om man tar det i perspektiv till antalet flygolyckor kan man konstatera att det inte alls sker många olyckor. 

Enligt WHO:s undersökning gällande trafiksäkerhet dör i snitt 3700 personer i trafiken – varje dag. Detta motsvarar närmare 1,35 miljoner människor varje år. 

Faktum är att trafikolyckor är världens åttonde vanligaste dödsorsak och statistiken säger att det är omkring 30 gånger säkrare att flyga än att köra bil. Det är till och med nästan 20 gånger säkrare att flyga än att befinna sig i sitt eget hem! 

Risken att vara med om en flygolycka är omkring en på elva miljoner, vilket kan jämföras med att flyga varje dag i närmare 30 000 år. Bortsett från detta är risken att faktiskt dö i en olycka en på två miljoner – om du väljer flygbolaget med sämst säkerhet. I övriga fall är risken en på 4,7 miljoner. 

Statistiken talar alltså klarspråk – flygplan är det säkraste sättet att färdas på. Men det har vi flygrädda ändå ganska svårt att acceptera.

Så här säger piloten själv om flygrädsla

Jag har att intervjuat Anna Carlsson, pilot för Norwegian, och ställt några frågor som många flygrädda ofta vill ha svar på.

Jag vet att du förmodligen inte skulle arbeta som pilot om du var rädd, men är flygrädsla något du själv upplevt någon gång tidigare? 

– Jag har aldrig varit flygrädd. Jag flög med pappa i hans helikoptrar redan när jag var liten. Han har haft ett eget helikopterbolag större delen av mitt liv. Däremot väljer jag att betala lite extra för att få flyga med ett mer känt bolag när jag åker på semester, då jag vet att det är säkrare att flyga med vissa bolag än andra. Så ja, jag har faktiskt upplevt flygrädsla några gånger när jag har flugit i mindre civiliserade länder. 

Hur ofta skulle du säga att du träffar människor som är flygrädda när du jobbar?

– Det är ganska ofta jag möter flygrädda människor på jobbet. De vill gärna titta in på flightdeck och prata lite med oss piloter, och självklart är de välkomna. De vill gärna höra om vädret kommer vara bra under flygningen och om det kommer vara någon turbulens. Mycket handlar nog också om att de vill se vilka vi är som jobbar, att vi också är människor som vill komma hem till nära och kära. 

Hur bemöter du dem?

– Jag brukar säga lite olika saker beroende på vem det är, men bland annat att jag flyger på dagarna för att jag tycker att det är roligt och att jag inte skulle sitta i ett plan hela dagarna om det var farligt. Till en läkare sa jag att jag själv är jätterädd för sjukhus, vilket verkade lugna honom. 

aircraft airplane airport 2026324 min

När jag flög mellan Bali och Kuala Lumpur hamnade jag i ett tropiskt åskväder med blixtar, åska och skyfall. Hela planet skakade och jag tänkte ”nu är det kört”, men det var det ju såklart inte. Hur farligt är det egentligen med åskväder när man flyger?

– Innan en flygning får vi väderinformation för de områden vi kommer att flyga genom, även för landningsflygplatsen. Flygvägen kommer att väljas på ett sätt där man undviker åskväder eller att man flyger över dem. I planet har vi även en väderradar som hjälper oss att undvika att flyga in i oväder. Flygplan är konstruerade för att klara åska och kraftig turbulens. Känslig elektronik kan ta skada, men det finns alltid back up-system. Det kan bli yttre skador, till exempel brännmärken, men inte värre än att en tekniker kollar igenom planet innan nästa flygning.

Jag funderar ofta över det här med turbulens – hur kan inte det vara farligt? 

– Flygplan är konstruerade för att klara av turbulens och en flygplansmodell testas för mycket större påfrestningar innan den godkänns. Turbulens beror på lite olika saker och när man flyger gör man allt för att undvika att flyga in i dessa områden. Man kan till exempel byta flyghöjd eller flyga runt området. Jag skulle jämföra turbulens med att köra på en dåligt underhållen väg, men inte något som är farligt.

Något som jag tycker är extra skrämmande är att flyga genom tjocka moln, eftersom det brukar skakar extra mycket då. Varför är det så? 

– När man flyger genom moln och det blir turbulens flyger man oftast genom cumulonimbus, ett så kallat åskmoln. I dessa moln, som ofta har en stor vertikal utsträckning, förekommer kraftiga uppvindar och även kraftiga nedvindar. Detta är orsaken till att det ibland kan börja hoppa ganska mycket när man flyger igenom dem. Men som jag sa tidigare, de större versionerna av dessa moln väljer man att flyga runt. 

Pilotsens bästa tips mot flygrädsla

Vilka är dina bästa tips till mig och alla andra där ute som är rädda för att flyga?

– Är man flygrädd skulle jag tänka på hur säkert det är att flyga, att det egentligen är farligare att gå över en bilväg. Berätta för kabinpersonalen att du är flygrädd när du går ombord på planet och kanske be att få prata med piloterna, vilket är lättare i mindre plan då man passerar flightdeck när man går ombord. 

– Tycker man att turbulens är läskigt är det mindre hoppigt om man sitter över vingarna än om man sitter längst bak i planet. 

– Många verkar också tro att om ett plan har två motorer, så kan planet inte flyga om en motor går sönder. Detta är helt fel, det går alldeles utmärkt att flyga med bara en motor. Jag vet själv att om jag gör något som jag tycker är läskigt, så blir det mindre och mindre läskigt ju mer jag utsätter mig för det.

Bota flygrädslan – steg för steg

Jag har gjort en hel del research när det gäller flygrädsla och upptäckt att det finns två olika läger när det gäller hur man kan bli av med den. 

1.Kunskap och förberedelse

Det råd jag stött på mest är att läsa på och att vara förberedd innan det är dags för en flygresa. Detta är något jag själv sysslat med i några år och något som piloterna själv ofta rekommenderar.

Bortsett från att läsa lugnande statistik kan du även berätta om din rädsla för flygpersonalen, så att de tittar till dig under resans gång. Vissa gånger kan de till och med fråga piloten om kommande turbulens eller väderförhållanden för att ge dig information i förväg. 

Detta är ett tips för den med kontrollbehov eftersom förberedelserna på något vis ökar känslan av kontroll. 

2.Gör ingenting

Detta läger förespråkar att du som flygrädd inte ska göra någonting. Du ska inte läsa på inför resan, du ska inte välja flygbolag baserat på säkerhet och du ska inte berätta för personalen om din rädsla. 

Istället ska du härda ut och bara hänga med. Denna stränga metod handlar verkligen om att se flygrädslan i ögonen. Jag har inte vågat mig på den ännu, men kanske testar jag inom kort. 

3. Fortsätt flyga!

Oavsett hur du hanterar din flygrädsla är det viktigaste att du faktiskt fortsätter att flyga. Rädslan ska inte hindra dig ifrån att upptäcka världen och skapa minnen för livet. Jag är livrädd för att flyga och vet att varje resa innebär tung ångest, men jag har valt att äga min rädsla och inte tvärtom.  

Idag finns det hjälpsamma kurser du kan ta för att minska rädslan. Du kan även gå och prata med en psykolog om du känner att rädslan verkligen hindrar dig. 

Text: Alexandra Eriksson