in

Så blir du matsmart

girls hot dogs b gr 40322c1 hilton bulls zlen
Så blir du matsmart

Dålig hy, stress eller en idiotisk ex-pojkvän som upptar dina tankar? Veckorevyn vet exakt vad du ska äta för att lösa krisen!

Mer

KRIS 1: Kärlekskris

heart chocolate truffles

Vad får du äta?
Kärlekskris är verkligen inget kul och alla reagerar på olika sätt. Vissa tröstäter och gottar i sig massa godsaker och andra slutar att äta och deppar. Känner du för att frossa i godis? Gör det! Hitta sedan tillbaka och fyll dig med nyttigare mat som frukt och grönt som ger dig pigghet, näring och vitaminer så att du orkar ge dig ut och hitta på roliga saker med dina vänner igen.

Vad ska du undvika?

Att inte äta alls. Du behöver energi.

girls hot dogs b gr 40322c1 hilton bulls zlen

Stressad, Nicky Hilton? Skippa korven!

KRIS 2: Tokstressad

Vad får du äta?
* Tugga maten väl och ät regelbundet, var tredje timme.
* Ät mindre portioner då är det lättare för kroppen att bryta ner måltiden om det inte kommer massor med mat på en och samma gång.
*Ät nyttiga bakterier som mjölksyrebakterier som normaliserar tarmfloran, det finns i yoghurt, fruktdrycker med tillsatta bakterier och syrade grönsaker.
* Ät fibrer men håll koll på mängden. En del som har magproblem mår jättebra av fibrer och andra inte. Ätt äta fiber är bra för magen och superbra mat för att förebygga magproblem. Men kolla hur du mår och blanda både råa och kokta grönsaker och anpassa efter vad just du mår bäst av.

Vad ska du undvika?
* Starkt kryddad mat
* Feta, rökta och starkt saltade livsmedel
* Friterat
* Bönor
* Lök
* Starkt kaffe
* Sprit

KRIS 3: De sista kilona

scale2 225

Vad får du äta?
Om du tycker att du har gjort ALLT för att gå ner i vikt men har ett par kilo kvar till din drömvikt är det smart att skriva ner allt du äter och dricker ett par dagar. Detta för att få råkoll på vad du egentligen äter.

Vad ska du undvika?
Små vardagliga saker gör stor effekt på vad vågen visar. Om du tar standardmjölk i latten, hur ofta du äter godis (många blir förvånade över att de äter så mycket), eller hur mycket olja du använder när du lagar mat.

KRIS 4: Trötthet

11

Vad får du äta?
Järnrikmat som spenat, torkade aprikoser, kött och fisk. Frossa i C-vitaminrika frukter som apelsin, kiwi, passionsfrukt, clementin. Ät var tredje timme så du slipper blodsocker som åker berg- och dalbana.

Vad ska du unvika?
Att frossa i sötsaker, läsk och godis. Boosta i stället dig själv med supermat som laddar dig med massor av pigga vitaminer och mineraler. Ät mycket grönsaker i olika färger.

d 43850 02 bulls 1g5z8

Risig hy? Skippa snabbmaten så ser du skillnad!

KRIS 5: Dålig hy

Vad får du äta?
Huden är en spegel på vad du äter och dricker. Hur du lever, tränar och sover. Mat som huden älskar är antioxidanter från frukt och grönsaker i alla dess olika färger. Rätt sorts fett är också bra för elasticiteten i cellerna. Satsa på omega 3-fettsyror till exempel från fet fisk som lax och makrill. Använd gärna oljor, frön och nötter som dina källor till fett. Drick rikligt med vatten och om man lusläser svindyra ansiktscremers innehåll så är det just olika ingredienser från mat som alger, antioxidanter, C-vitamin, E-vitamin och karoten.

Vad ska du undvika?
Att choklad skulle ge finnar är ett välspritt rykte. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för att chokladen du åt till efterrätt i går är orsaken till finnen på näsan i dag. Alkohol och osunda fetter sk adu däremot undvika.

Artikeln publicerades i Veckorevyn nr 8 2008.
Läs mer om träning och hälsa i nya numret – finns i din butik nu!