in

Så blir du fri från finnar (+ bästa hemmaprodukterna mot akne)

kvinna akne

Drömmer du om len, slät och jämn hy? VeckoRevyns skönhetsredaktör Lisen Sundberg avslöjar vad du ska undvika för att kunna ge finnarna en match, listar bästa produkterna – och berättar om sina egna tuffa erfarenheter av akne. Mer

Det är lätt att avfärda hudrelaterade bekymmer som ytliga, men att drabbas av akne kan utvecklas till en smärre mardröm och hur märkligt det än kan låta för dem som själva inte har erfarenhet av problemet, så påverkar det ofta psyke och självförtroende till det negativa.
Petra Kjellman, hudläkare, specialist i dermatologi och en av verksamhetscheferna på Diagnostiskt Hudcentrum håller med om att det är ett viktigt ämne.

– Det är många som drabbas och det innebär ett stort lidande. Dessutom finns det många företag som försöker sälja dyra produkter med varierande effekt till desperata tonåringar och unga vuxna.

Tittar man på statistiken är det så mycket som en tredjedel av ungdomarna mellan 14 och 18 som har behandlingskrävande akne och hos hälften av dessa klassas aknen som svår.

– Sök vård så fort du upplever att du lider av dina besvär och inte får bukt med dem själv. Då kan en aknekunnig doktor berätta vad som finns att göra för just din typ av akne. Ibland krävs mediciner, ibland anpassad hudvård, säger Petra.
[adSpace]

Akne på grund av stress

Hos de flesta avtar aknen efter ett par år, men hos cirka 5 procent kvarstår aknen upp i vuxen ålder och det är lätt att tro att har man klarat sig genom tonåren med hyfsad hy så är faran förbi – vilket tyvärr inte alltid är fallet.
Som textförfattare till denna artikel känns det relevant att nämna att jag drabbades av akne, mer eller mindre från en dag till en annan när jag var 30 år.
Jag stressade otroligt mycket under en längre period, tyckte att jag tappade mer hår än vanligt och gick upp i vikt. Jag avfärdade de första finnarna som tillfälliga, gick på enstaka ansiktsbehandlingar, köpte dyra krämer och började knapra diverse kosttillskott, men först när jag lade om mitt liv och blev av med den negativa stressen försvann problemen.

– Stress är utan tvekan något som kan få akne att blossa. Det frisätter olika kemiska signalsubstanser i huden och kan hos känsliga individer trigga akne, förklarar Petra.

Det finns flera kosttillskott som Pantotensyra (vitamin B5) och zink som ofta rekommenderas i samband med aknebekymmer.
Medan zink inte gjorde någon som helst skillnad för mig, tyckte jag mig se en förbättring i samband med en hög dos av vitamin B5, som sägs lindra akne.
Petra är dock mer skeptisk och förklarar att välgjorda studier som bevisar effekt saknas.

– Zink och B5 marknadsförs flitigt mot ungdomar men det är inget vi på Diagnostiskt Hucentrum rekommenderar. Inte för att det är farligt, mer att det är ”pengarna i sjön” och för att det i värsta fall kan försena korrekt behandling, med ärr som följd. Det finns alltid enstaka personer som rapporterar att det hjälpt dem, men jag tror att det sannolikt handlar mer om tillfälligheter, aknen förbättras och försämras ju i perioder av sig själv.

[adSpace]

Finnar av choklad?

Vad som däremot är bevisat idag är att kost och livsstil verkligen påverkar huden, så myten om att choklad kan ge finnar verkar tråkigt nog stämma.

– Livsstilen påverkar absolut huden. När det gäller akne är det idag klarlagt att snabba kolhydrater som kakor, läsk, godis med mera kan stimulera akne. Insulinet som kroppen utsöndrar för att sänka blodsockret har en stimulerande effekt på talgkörtlarna och kan leda till inflammation och akne. Man ska också veta att en hel del av de proteinpulver som används för att bygga muskler kan innehålla ämnen som stimulerar till akne.

P-piller mot akne

Akne är en sjukdom som drabbar hudens talgkörtlar. Orsaken till akne är genetisk och de personer som drabbas av akne har en medfödd känslighet i sina talgkörtlar som stimuleras överdrivet på sina normala hormoner.

– De med akne har alltså inte andra hormonnivåer än de som inte har akne. P-piller kan fungera, det finns vissa sorter som blockerar hormonernas möjlighet att stimulera talgkörteln, dessa är dock ganska ”starka” men är lämpliga för vissa. Övriga p-piller, inklusive minipiller, kan ge både ökad och minskad akne, det är ganska individuellt så där får man pröva sig fram, förklarar Petra.

Så medicinerar du

Du kan medicinera akne både med lokalbehandling, det vill säga genom krämer och geler, och invärtes via tabletter. Aknekrämer innehåller ofta olika A-vitaminliknande ämnen som verkar peelande och inflammationshämmande och det är inte ovanligt att man blir torr och röd i början.

– Alla mediciner har biverkningar vilket gör att många slutar. Det är synd, för ofta hjälper dessa behandlingar bra men det tar tid, ofta en till två månader, säger Petra.

Att applicera produkten glesare i början så att huden får vänja sig och att använda en bra fuktkräm brukar göra besvären mer acceptabla.

– Tyvärr finns det ingen genväg utan man får utrusta sig med tålamod, säger hon.

Ingredienser att titta efter

Får du receptbelagda krämer mot din akne är det viktigt att ställa undan andra hudvårdsprodukter mot akne för att det inte ska bli för starkt för huden.

– Då måste du istället ha en mild fuktkräm för känslig hy eftersom att du skapar en känslig hy med aknemedicin, berättar Petra.

För lindrigare akne, som du behandlar med hudvårdsprodukter, är det bra om de innehåller salicylsyra eller AHA-syror, som exempelvis glykolsyra eller mjölksyra. De har peelande och viss antiinflammatorisk effekt. Precis som för läkemedel är även receptfria produkter mot akne uttorkande så Petra poängterar vikten av att möta upp med en bra fuktkräm även här.

6 grymma hemmaprodukter mot akne:

Akne

1. Behandlande gel med microexfolierande LHA och linolensyra som renar porerna och avlägsnar döda hudceller, La Roche Posay, Effaclar Duo, 185 kr.
2. Balanserande rengöringsskum för kombinerad hy, Aco Rebalancing Cleansing Foam, 99 kr.
3. Djupt porrengörande och sebumhämmande pads, och Zo Skin Health Offects Te-Pads Acne Pore Treatment, 550 kr.
4. Peelande vätska som motverkar orenheter och tilltäppta porer, Paula’s Choice, Skin Perfecting 2% BHA Liquid, 299 kr.
5. Nattbehandling som motverkar finnar och orenheter, Dermalogica Overnight Clearing Gel, 489 kr.
6. Punktbehandlande creme med salicylsyra som reducerar och motverkar märken efter finnar, Cicamed Active Spot Treatment 3-in-1, 225 kr.

Text: Lisen Sundberg


För ännu fler produkttips, grymma tips och do’s and don’ts, spana in #2 av VeckoRevyn, ute i butik nu.