in

Så blir du av med finnar och röda prickar vid fittan

finnar vid underliv

Att hålla en bra miljö för sitt underliv kan vara riktigt svårt, och att inte få skavsår, finnar eller andra skumma röda prickar är nästintill omöjligt — men hur behandlar du dem rätt? Vi har listat 7 konkreta tips som kommer göra dig kvitt finnar direkt! Mer

I sommartider är det lätt att få finnar och röda prickar vid fittan då du svettas mer kring könet, blir fuktig om du sitter i blöta badkläder och när du bär tighta shorts (som helt ärligt inte ger så mycket andningsutrymme) kan det bli skavsår vid underlivet där shortsen skurit in. Men hur motverkar man detta?

När man hittar en röd prick eller liten knöl vid sitt underliv får man oftast smått panik och börjar googla könssjukdomar eller andra obehagliga åkommor. Men allt som oftast är det faktiskt bara finnar eller inflammerade hårsäckar. Dr. Jessica Shepard, undervisar vid medicinska universitetet i Illinios som gynekolog, och berättar för Teen Vouge att de flesta prickar är helt normala:

— Knölar vid underlivet är oftast helt ofarliga om det inte vuxit, spritt sig eller gör ont, säger Jessica och fortsätter:

— Får du utslag efter sex med en ny partner, har ömma knölar eller att det kommer någon form av vätska från dem, kan det handla om något annat och bör kollas upp.

Läs också: Vi skriver ”fitta” för att vi menar ”fitta” – inte ”vagina/vulva/slida/underliv”

Men eftersom det oftast bara handlar om en finne går det alltså att behandla, precis som du gör med ditt ansikte. Din fitta förtjänar samma vård du ger ditt ansikte, även om den är gömd större delen av dygnet. Underlivet har samma beteende av att gro hår, svettas och få pormaskar som vilken annan del av kroppen som helst. Följ dessa 7 steg så kommer du bli kvitt dina finnar och röda prickar:

1. När får du finnar?

Precis som när du får finnar i ansiktet måste du börja kartlägga när det uppstår vid ditt underliv också. Håll koll på om de har något samband med att du precis rakat dig, haft sex, badat, haft tighta byxor, svettats extra mycket eller en blandning av alltihop. Det kan också påverkas av om du tvättat med för stark tvål. Din slida ska ha ett ph-värde mellan 3,5 och 4,5, och de flesta intimoljor, tvålar och rakprodukter är utformade för att ta hand om din slida på bästa sätt.

2. Ta hjälp av spegeln

Ha lite egentid med din fitta och kolla hur den ser ut. För att urskilja en finne, vårta eller en inflammerad hårsäck behöver du titta till hur den egentligen ser ut, det räcker inte att känna.

3. Raka försiktigt

Under sommaren kan man vilja raka bikinilinjen men då är det viktigt att göra det på rätt sätt. Använd krämer och oljor som är gjorda för intimrakning av samma anledning som du ska använda rätt intimtvålar. Använd även kylande krämer efteråt för att vårda den tunna hud kring slidan som utsatts för rakning.

4. Lufta, lufta, lufta

Sov utan underkläder, gå med lösa byxor och ta så fort som möjligt av dig våta badkläder eller svettiga träningbyxor. Låt din fitta vara fri lite nu och då och få chansen att andas!

5. Kläm inga finnar!

Man ska aldrig klämma sina finnar men absolut inte kring underlivet då det kan leda till värre infektioner.

6. Varmt vatten

När du inte får klämma men inte kan sluta tänka på finnen kan man blöta en handduk med varmt vatten att badda finnen med, och göra så i några dagar. Detta för att hjälpa infektionen att lägga sig.

7. Då ska du besöka läkare

Har du skött allt detta rätt men besvären inte upphör, utan kanske blir värre ska man såklart gå till en gynekolog och få hjälp att behandla.

— Även om det bara är en envis finne vet din gynekolog hur du ska behandla din acne rätt och kan hjälpa dig minimera dina utslag, säger Dr. Shepard.