in

Så blir du av med din nackspärr

Tigerbalsam eller voltaren för att bota nackspärr?
Källa: Joel Mwakasege / Unsplash

Har du fått nackspärr och letar efter en quick fix? Då har du kommit rätt! Här är våra bästa tips – allt från tigerbalsam till stretchövningar. Mer

Vad är nackspärr?

Nackspärr beror på att halskotorna är överbelastade, vilket gör att du kan få spänningar och känna av smärta i nacken. Nackspärr kommer ofta plötsligt, till exempel om du råkar vrida huvudet för snabbt eller om du har sovit i en konstig ställning.

Vad är symtomen vid nackspärr?

Symtomen vid nackspärr varierar från lättare spänningar till en kraftig smärta. Smärtan är koncentrerad på ett ställe i nacken och det är oftast svårt att vrida på huvudet. Däremot går smärtan oftast över efter ett par dagar och är helt ofarlig. Men om smärtan inte gått över eller blir bättre efter två veckor ska du, enligt Vårdguiden 1177, söka vård.

Skärmavbild 2019 12 11 kl. 12.50.57
Källa: Pixabay

Därför är det viktigt att vila vid nackspärr

Även om det kan vara bra att röra sig för att stimulera blodcirkulationen (som gör att kroppen läker snabbare) kan det vara bra att hålla huvudet stilla när det gör ont. Har du en stödkrage kan det vara skönt att ha den för att stötta nacken, linda annars en sjal runt hals och nacke.

Använd en värmekudde vid nackspärr

Värme är bra för att göra musklerna mjuka och för att sätta igång blodcirkulationen. Använd en värmekudde för att stötta nacken.

Värmekudde från Terrible Twins

1 23

En vetevärmare som kan användas både varm och kall, och värmas i mikron eller kylas ner i frysen. Du hittar den hos Terrible Twins. Läs mer och köp här.

Kan tigerbalsam lindra nackspärr?

Ett bra tips är att smörja in din ömma nacke med lite tigerbalsam. Det värmer skönt och lindrar smärtan.

Vit tigerbalsam

Namnlöst 8

Vit tigerbalsam från Apotek Hjärtat. Läs mer och köp här.

Ska du stretcha nacken om du har nackspärr?

Stretcha inte på en gång! Det är viktigt att, i alla fall till en början, låta nacken vila. Dag två kan du försiktigt börja att stretcha ut nacken, då minskar du spänningarna.

Ska du sjukskriva dig om du har nackspärr?

Ofta går smärtan över av sig själv efter några dagar och då behöver man sällan sjukskriva sig. Får du ofta ont i nacken, kanske på grund av att du sitter vid ett skrivbord hela dagarna, bör du se över detta. Kanske göra det till en rutin att sträcka på dig någon gång i timmen?

Har du ont i skuldran vid nackspärr?

Det är inte bara nacken som drabbas vid nackspärr utan du kan också få ont i skuldrorna. Se videon för tips om hur du stretchar ut dina skuldror.

Vad ska jag göra om min nackspärr blir värre?

Du bör kontakta vårdcentralen om det inte känns bättre inom två veckor. Har du mycket ont och känner dig svag i nacken, har feber och domningar i armen eller handen är det viktigt att du söker vård direkt.

Tips: naprapatens bästa stretchövningar

Behöver du tips på hur du på bästa sätt kan stretcha din nacke vid nackspärr? Här är naprapaten Fredrik Jensens bästa övningar.

Källa: Apoteksgruppen och 1177.