in

Så blir du av med ballongmagen

bild 20
Så blir du av med ballongmagen

Lider du av svullen, uppsvälld och pruttig mage? Du är inte ensam. VeckoRevyn ger dig tipsen som stätter stopp för ballongmagen!

Mer

8

72% av VeckoRevyns läsare lider av svullen mage.

1

Som med mycket annat här i livet måste du först hitta problemet för att kunna lösa det. Prova att uteslut all mjölk, gluten och fibrer från din kost. Känn efter om det hjälper. Om magen inte längre är svullen kan du börja med att  äta lite gluten igen, och om magen förblir platt, ja då vet du att det inte är gluten du är allergisk mot. Prova sen att göra samma sak med mjölken. Få i dig lite grann och se vad som händer. På så vis kan du testa dig fram och ta reda på vad det är du inte tål.

2

Varva ner och ät i lugn och ro. Svälj inte maten innan du hunnit tugga färdigt. Att tugga fem till tio gånger brukar vara lagom, lite beroende på vilken mat du äter. Tänk på att ett oroligt psyke är lika med en orolig mage, så stressa inte upp dig över småsaker. Meditation och yoga kan hjälpa dig att komma ner i varv och få dig mer avslappnad. Om du vet med dig att du är orolig som person kan kognitiv beteendeterapi vara något att prova. Där får du hjälp att lära dig hantera stress.

3

Ja, du kanske inte ska gå omkring som en levande pruttkudde och släppa dig i tid och otid, men det är viktigt att gaserna kommer ut regelbundet. Ibland kan gasen absorberas i tjocktarmen om du håller dig tillräckligt länge och mycket, men det händer inte alltid och under tiden skapar det obehag och kan till och med göra riktigt ont. Välj dina tillfällen att lätta på trycket, men se till att gasen kommer ut. Släpp dig inne på toaletten till exempel, eller passa på när du är utomhus.

4

Du får inte bara snygga muskler av att träna. Hela din kropp, både insidan och utsidan, mår bra av regelbunden motion. Träning förebygger stress och när du rör på dig sjunker stresshormonerna. Ju lugnare du är desto bättre mår du, likaså din mage. Och när du tränar blir du inte lika sugen på sånt som kan irritera magen, till exempel socker och snabba kolhydrater. Dessutom kickar träningen igång din mag- och tarmfunktion.

5

Många människor har en felaktig dygnsrytm och det påverkar kroppen på ett negativt sätt. Gå på toaletten regelbundet eftersom det håller igång magen. När du håller dig ligger maten kvar i tarmen och fortsätter att jäsa under en längre tid. Ju längre maten jäser, desto mer gas bildas och din mage sväller upp. Det bästa är att gå på toaletten på morgonen innan du går hemifrån. Gå upp lite tidigare än du brukar så hinner kroppen och tarmfunktionen komma igång innan du går till jobbet. På så vis har du också skapat en rutin för toalettbesöken.

6

Om varken en omlagd kost, fint söndertuggad mat eller meditation får din mage att må bättre kanske lite bakterietillskott kan vara lösningen. De goda bakterierna i våra tarmar skyddar oss inte bara från att få uppsvälld mage. Bakterierna stärker också vårt immunförsvar och gör att vi lättare håller oss friska. Bakterierna kallas probiotika och finns i bland annat yoghurt. Du kan också köpa probiotika i tablettform. Det finns flera olika sorter och märken i de flesta hälsokostbutikerna. 

Mer om hälsa på Veckorevyn.com:
Pepp i vintermörkret, ”Folk hyllade min undervikt”, Lindra din mensvärk