in

Rebeccah: ”Träningen hjälper mig mot smärtan vid endometrios”

Träna med endometrios eller kraftig mensvärk
Bild: freepik & Anastase Maragos/Unsplash

Att gå till gymmet kan känns motigt, speciellt om man har kraftig värk. Rebeccah blev diagnostiserad med endometrios år 2016 och förra året började hon styrketräna, vilket har hjälpt henne att klara av smärtorna. Mer

Att komma igång med träningen kan kännas jobbigt för många. Extra tungt kan det kanske kännas om man lider av endometrios och har svåra smärtor. Men det kan faktiskt vara en idé att testa träning trots att man har ont. Lotta Wassen, som är överläkare och verksamhetschef för gynekologi och reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, menar nämligen att fysisk aktivitet är bra både om man har kraftig mensvärk eller endometrios.

Så det är inte farligt att träna med endometrios eller kraftig mensvärk?

– Det är inte alls farligt att träna med kraftig mensvärk och det är inte heller farligt att träna med endometrios. Det är tvärt om jättebra att träna både med mensvärk och endometrios, många gånger kan smärta vara lättare att hantera om man håller igång med fysisk aktivitet, säger Lotta och fortsätter:

– Det finns ingen särskild träning som är bättre än någon annan. Gör det som är roligt så är det mer troligt att man gör det regelbundet.

En rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, visar att menssmärtor hos unga kvinnor kan minska med upp till 25 procent vid fysisk aktivitet. Rapporten visar att träning tre till fyra gånger i veckan, mellan 45 minuter till en timme per gång, kan ge mer smärtlindring än att inte träna alls.

Rebeccah: ”Träningen har hjälpt mot smärtan vid endometrios”

En av dem som blivit hjälpt av träning vid endometriossmärta är Rebeccah Lundqvist. Hon är 25 år och blev diagnostiserad med endometrios för fyra år sedan och är, enligt Endometriosföreningen, en av 200 000 som lider av sjukdomen i Sverige idag. Under 2019 började hon styrketräna för att hjälpa kroppen att må bättre.

När och hur fick du din diagnos?

– Jag blev diagnostiserad efter att jag till slut lät läkarna göra en laparoskopi (titthålsoperation). Jag blev så pass dålig och hade testat de flesta kombinationer av smärtstillande och hormoner för att få bukt på mina smärtor och blödningar, men ingenting hjälpte. In och ut till akuten för att få morfin tillhörde vardagen och jag hade inte direkt något liv. Jag har en konstaterad svår endometrios med stark misstanke om att jag även skulle ha adenomyos.

Adenomyos är en typ av endometrios som sätter sig i muskulaturen i själva livmodern. Det är en inflammatoriskt autoimmun sjukdom som orsakar långdragna och smärtsamma blödningar.

Varför började du träna?

– Jag började träna i februari 2019 för att jag hade fått höra att det kan hjälpa när man har inflammatoriska sjukdomar, men att jag också ville göra kroppen gott och kunna bli ett ”bättre jag”. Jag föll direkt för styrketräning och jag försöker träna mellan två till fem gånger i veckan. Det viktiga är att man gör någonting i alla fall, ibland kommer livet emellan och det är helt okej.

Hur var det när du kom igång med träningen?

– Det var hemskt, haha! Det är även samma sak nu. Om jag haft en paus på kanske någon vecka och sedan sätter igång igen. Jag får superont i kroppen, typ influensakänsla, och får mycket värre endometriossmärtor och känner mig i princip överkörd. Därför är det bästa för mig att träna regelbundet.

Hur det är att träna med endometrios
Bilden till vänster är tagen efter Rebeccahs första gympass då musklerna värkte och endometriosvärken var hemsk, på bilden till höger tränar hon för att få en paus i värken. Bild: Privat

Upplever du någon skillnad från när du började träna?

– Förutom att grundstyrkan är bättre så klarar jag av mina skov betydligt bättre skulle jag säga. I samma vända som jag började träna beslutade jag mig även för att sluta äta morfin. Jag var beroende av morfin i fyra år på grund av endometriosen. Jag bytte ut preparatet mot träningen och det för mig i kombination med ett jävlar anamma har absolut hjälpt mig otroligt mycket.

Påverkar träningen ditt välmående när endometriosen är besvärlig?

– Till hundra procent! Jag märker tydligt att den smärta som tidigare fick mig att lägga mig i fosterställning, försvinner när jag rör på mig. Ibland går ju inte det, såklart. Endometrios är inte att leka med. Men idag hanterar jag smärtan i regel oftast helt utan smärtstillande. Jag tror det är tack vare min tjurskallighet och den växte absolut på gymmet när jag ville se resultat.

Vad har varit tuffast med att träna med endometrios?

– Det är helt klart när du ska börja träna eller om du haft ett avbrott. Uppstarten kan bli riktigt tuff.

Rebeccah: ”Endometrios är inte mittpunkten i mitt liv längre”

Vad har varit det bästa med att komma igång med träningen?

– Jag ser mig själv på ett annat sätt idag. Jag är inte lika hård mot mig själv och endometrios är inte mittpunkten i mitt liv längre. Jag har insett min styrka och jag har så mycket gott att hämta från träningen.

Hur håller du motivationen uppe?

– Jag är så resultatfokuserad. Jag vill se resultat, och att jag vet att fortsätter jag att träna så mår jag bättre!

Brukar du undvika att träna när endometriosen är riktigt jobbig?

– Jag har tagit mig iväg i lägen då jag trott det var helt omöjligt och gått in med tanken att jag bara skulle köra någonting lugnt. Men några minuter på crosstrainern övergår ofta till att jag ändå hamnar vid de fria vikterna och lyckas ta nya personbästan. Men det händer såklart alla att man har ett riktigt dåligt pass, det är också fullt normalt. Vi är inte mer än människor. Man ska helt klart lyssna på kroppen och göra det man kan.

Är det farligt att träna med endometrios eller kraftig mensvärk?
Bild: Chase Kinney/Unsplash

Är du orolig för att träna i samband med att ha ont?

– Idag är jag inte ett dugg orolig. Jag vet var smärtan kommer ifrån och vad det är. Men jag har också landat ordentligt i den tanken; ”såhär kommer mitt liv se ut, så jag måste välja vad jag vill göra av det. Ska jag låta endometriosen definiera mig?”

Har du något tips till någon som har endometrios eller väldigt kraftig mensvärk som vill börja träna?

– Egentligen, kör bara kör! Först av allt vill jag ändå nämna att man inte ska behöva gå med hemska smärtor, även om det hör sjukdomen till, så jag hoppas att alla tagit sig till en gynekolog, barnmorska eller läkare som kan hjälpa en så att man inte går obehandlad i alla fall. Men sedan är det bara att köra igång med träningen. Det kan vara bra att räkna med att det kommer vara tungt i början men att det går över relativt fort när kroppen vänjer sig, då börjar den istället hjälpa dig.