in

”Tror mina kollegor att jag är sjukskriven på grund av lathet?”

sjukskriven lat

I varje nummer av tidningen VeckoRevyn svarar Siri och Emma från Pillerpodden på era frågor om psykisk hälsa. Den här gången handlar det om rädslan för att det snackas skit bakom ens rygg när man är sjukskriven. Mer

FRÅGA: Hej! Jag har ett problem som genererar mig daglig ångest. I augusti råkade jag ut för en utmattningsdepression som gjorde att jag blev sjukskriven från mitt heltidsjobb. Det har varit en tuff tid då jag från början hade svårt att komma ur sängen.

Men vissa dagar orkar jag ta mig ut på stan och träffa vänner och familj, och jag känner att jag mår bättre för varje dag som går. Nu till problemet: en av mina ”bra” dagar stötte jag ihop med en kollega på stan. Vi hade en trevlig konversation, jag drog lättsamma skämt och vi skrattade båda två. I efterhand slog det mig att det var dumt att skratta.

Jag vet att det snackas bland kollegerna och jag är 100 procent säker på att de pratar om mig nu och tror att min sjukskrivning är på grund av lathet, eftersom jag verkade så ”glad”. Jag mår så dåligt över den här situationen. Vad ska jag göra? /Anonym, 24

SVAR: Hej! För det första: vad härligt att du hade en bra dag och att du utnyttjade den energi du hade! För det andra: vi förstår att det kan kännas jobbigt, men för att reda ut det här måste du börja göra skillnad på humör och tillstånd.

Ditt tillstånd är att du är utmattad, men ditt humör är bra. Det finns ingenting som säger att dessa två saker inte går ihop, men det är olika saker. Humöret kan vi ofta förändra, men tillståndet tar längre tid. Om du är rädd för att det ska börja snackas i matrummet, kan du försöka tänka på att sådant ”snack” nästan alltid kommer från okunskap och fördomar. Det är deras problem att de inte vet bättre, inte ditt! Du ska inte behöva försvara ditt mående, hur du än mår! Du har alltid rätt till dina känslor, även i en depression. Kram!

Prenumerera på VeckoRevyn och få 5 nummer + ett lyxig kit från Pure Mineral för bara 199 kr. 

Nytt nummer VeckoRevyn